Soutěž družstev KP 2.V – 2.kolo

TJ Slova Mor.Třebová – ŠK Dolní Černá o.s.          5 : 3

Soupeř měl být pro nás jeden z těch lehčích, ale průběh zápasu tomu neodpovídal. Sice jsme tenhle zápas vyhráli, ale očekával jsem větší bodový rozdíl. Jenže hra, kromě Milanovy partie na 1. desce, byla opět těžkopádná a proti loňské sezóně horší. Jakási upachtěná a bez invence. Snad se té deky, co na nás leží, zbavíme už v příštím kole, kdy nás čeká silný soupeř v Lanškrouně.

1. šachovnice:  Kotva Milan  (2066) – Dostálek Vladimír (1621)     1  :  0

Milan uplatnil své zkušenosti a soupeře rychle a elegantně přehrál.

2.šachovnice :  Pecháček Tomáš (1614) – Sojma Zdeněk (1964)     0  :  1

Zdeněk se snažil odčinit výpadek z minulého kola, ale soupeř dlouho odolával. I když se úpornou snahou o komplikace dostal do poněkud horší pozice, svojí houževnatostí nakonec soupeře udolal.

3.šachovnice:   Grepl Pavel (1858)  –  Merta Michal (1779)     ½

Po chybě v zahájení, kdy si nechal Pavel zcela rozbít dámské křídlo, začal jako obvykle kouzlit. A kouzlil tak dlouho až se mu pozici s přispěním soupeře podařilo konsolidovat. Víc než remis ale z toho dosáhnout nešlo.

4.šachovnice:    Merta Josef (1855)  –  Chvojka Antonín  (1823)     ½

Tonda udržel nejlepšího hráče hostů v pohodě na uzdě a nepustil ho prakticky k ničemu. Konečná pozice je asi malinko lepší pro černého.

5.šachovnice:    Glöckner Jaromír (1925) – Žídek Pavel (1616)     1  :  0

Asi nejdramatičtější partie utkání. Po neobvyklém zahájení a složité střední hře, kdy jsem asi 3x přešel bez povšimnutí možnost výhry, přešla partie do věžové koncovky, která ovšem při správné hře černého měla být remízová. Jenže se opět potvrdilo, že aktivizace krále je víc než pěšec. Dohrávalo se za stavu 4:3, takže soupeř by pochopitelně remis nepřijal. Posledních 9. tahů jsem musel spočítat přesně. A jediné tempo rozhodlo.

6.šachovnice:   Motl Ladislav (1607)  –  Cedzo Štěpán (1715)               1  :  0

Štěpán není na startu sezóny ve své kůži a viditelně se trápí. Aby udělal hrubou strategickou chybu ve své oblíbené francouzské, to už jsem u něj dlouho neviděl (zcela zbytečný tah Sa6, kde jeho střelec nemá do čeho kousat). Místo toho měl samozřejmě hrát f6 a po exf6, Jxf6 s další 0-0 a výbornou hrou).

7.šachovnice:   Vícha Karel (1657) – Nikl  Josef ( 1571)                        1  :  0

Po snadném zisku pěšce stačilo vyměnit několik figur a výhodu bez rizika uplatňovat.Karel bohužel zbytečně  tahem b3 oslabil pozici svého krále a dostal se do smrtelných vazeb, ze kterých se posléze dostal pouze za cenu ztráty několika pěšců, které pak už jeho soupeř bez problémů uplatnil. Škoda.

8.šachovnice :   Seidl Pavel (1000) – Endl Vlastimil (1613)     0  :  1

Vlastík svého soupeře v pohodě přehrál a jak se říká: „ Pěšce víc, vítězství vstříc“

Napsat komentář