Soutěž družstev KP 2.V – 7. kolo

TJ Jiskra Ústí nad Orlicí „C“  –  TJ Slovan Moravská Třebová   1,5 : 6,5

Zápas s vedoucím mužstvem se nám mimořádně vydařil. Můžeme teď jen litovat selhání hned v 1.kole v Horní Čermné. Tyto dva body nám v konečném účtování mohou chybět a musíme jen doufat, že Ústí nad Orlicí ve zbývajících zápasech někde ztratí. Musíme ale ještě porazit dva silné soupeře – Českou Třebovou a nevyzpytatelné Svitavy.

1. šachovnice: Mareš Jan – Kotva Milan   0:1

Milan měl svému mladému soupeři co oplácet, po prohře v  KP I a po svém špatném 3.(!!) tahu mohl stát znovu výrazně hůř. Bílý se ale ve Vídeňské hře orientoval špatně a chybu hned vrátil. A pak už mladou naději přehrál, ovšem kdyby bílý nepřehlédl v 21 tahu kombinaci s obětí kvality a přechodem do obtížné věžovky s pěšcem méně, mohl mít ještě problémy s uplatněním výhody.

 2.šachovnice: Sojma Zdeněk – Kameník David         1:0

Zdeňkův soupeř udělal hrubou chybu už v 6. tahu, když se zbytečně vzdal dvojice střelců a zůstal zcela bez protihry. Pak už to bylo postupné zesilování bílé pozice a malá kombinace na závěr. Dobrý výkon!

3.šachovnice: Jániš Petr – Grepl Pavel           0:1

Pavel ve Francouzské obraně použil méně hrané 5. … cxd4a bílý, zřejmě z neznalosti varianty udělal už v 7.tahu hrubou chybu,které pak černý snadno využil k výhře.

4.šachovnice: Chvojka Antonín – Smola Jan           1-0

Tonda vyhrál prakticky bez odporu svého soupeře malou výhodu ze zahájení postupně zvyšoval a i za soupeřova přispění vyhrál.

5.šachovnice: Kodytek Tomáš – Glöckner Jaromír     0:1

Letos už podruhé mne soupeři otrávili „Tvarůžky“. Zkusil jsem zahrát variantu, kde černý neútočí na bílý střed tahem e5, ale hraje tvrdě na eliminaci černopolného střelce bílého útokem na jeho krále. Tento nápad jsem si doma připravil a ať už je dobrý, či ne, určitě dává černému živou figurovou hru. Bylo zajímavé, že soupeř, když se musel najednou bránit, byl tak dezorientovaný, že po mém 17.tahu se domníval,že ztrácí dámu a partii vzdal. Přitom po 18.b4 by se dámy pouze vyměnili, bílý by stál výrazně hůř, ale stále mohl klást odpor.Tomu se říká „psychologický šok“….. :-)))

6.šachovnice: Meleshko Andriy – Kylar Pavel       1:0

Andrej se rozehrává ke stále lepším výkonům. Jediná chyba soupeře mu stačila k tomu, aby ho pozičně zcela svázal. Aktivita jeho figur dominovala a měl vlastně o dvě figury víc. Výborně!

7.šachovnice: Taslar Karel – Cedzo Štěpán           ½

Štěpán opět předvedl systém „Stalingrad“, kdy vybudoval  neprůstřelnou pozici a hladce udržel remis.

8.šachovnice: Endl Vlastimil  – Kapoun Vít               0-1

Vlastík po oboustranně nepřesně hrané Francouzské přešel do věžové koncovky, která byla jasně vyhraná. Bohužel ji však ne hrál dobře, připustil soupeři aktivizaci jeho krále a zbytečně prohrál. Věžovky jsou zřejmě nejtěžší koncovky a přitom vznikají ve vyrovnaných partiích nejčastěji.Proto jsem se s Vlastíkem domluvil, že se na jejich zásady spolu podíváme a prostudujeme.

Průběžnou tabulku soutěže si můžete prohlídnout v rubrice „Turnaje“ 

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice „Partie“

Jeden komentář: “Soutěž družstev KP 2.V – 7. kolo”

  1. Dnes jsem se díval na stránky Ústi nad Orlicí a zjistil jsem, že jsem utajovaný KM. Na jedné straně mě tato zpráva potěšila, ale není to pravda. Musel jsem napsat krátký komentář na stránky Ústí a vyvést je z omylu. Jinak, hra obou týmu mně potěšila, zvlášť Slovanu….

Napsat komentář