Soutěž družstev KP 2.V – 10. kolo

TJ Slovan Moravská Třebová – TJ Jablonné nad Orlicí           4 ½ : 3 ½

Soupeři přijeli stejně jako naši fotbalisté do Španělska  se superobrannou taktikou. Jakoby se báli sami tvořit a na co přišli, to měnili bez ohledu na to, zda je to výhodné či ne. Ne všichni naši hráči tuto jejich taktiku zvládli a tak některé partie končily bezbarvou remizou. Nakonec jsme vyhráli jen těsně, jako každý rok. Za zmínku snad stojí okamžik, kdy za stavu 4:3 pro nás hrál jako poslední kapitán družstva a po soupeřově nabídce remizy (která stačila k výhře ) tuto odmítl….. Připravil tak přihlížejícím domácím hráčům krušné chvilky, protože pozice byla sice zřejmě vyhraná pro Pavla, ale skýtala také mnoho možností ke klopýtnutí. Zejména proto, že už k časové kontrole zbývalo jenom pár minut. Takže příště neriskovat infarkt svým kamarádů!!!

1. šachovnice: Kotva Milan (2066) – Černý Karel ( 2015)     0 : 1

Karel Černý s Elo FIDE 2129 za dva roky v partiích v KP I. i KP II. prohrál pouze jedinou partii a to hrál se soupeři i přes 2300. Dokáže využít každého pochybení soupeře. Milan bohužel udělal chyby hned dvě,takže výsledek byl dán.

2.šachovnice: Vaníček Jan (1659) – Sojma Zdeněk (1964) 0 : 1

Snadná výhra, kdy Zdeňkův soupeř vyrobil hrubici,  nechal si odchytit dámu…..

3.šachovnice: Grepl Pavel (1858) – Černý Václav (1640)     1/2

Druhý z bratrů Černých dal Pavlovi zabrat a rozdíl v Elo nebyl znát. Zajímavá partie s mnoha kombinačními možnostmi, bohužel nevyužitými. Zajímavý byl i přechod do remízové koncovky, kdy černý obětoval kvalitu za pěšce. Poté postavil pevnost a výsledek byl jasný.

4.šachovnice: Filip Libor (1718) – Chvojka Antonín (1823) 1 : 0

Zanedbání vývinu se Tondovi nevyplatilo. I když jeho soupeř hrál nepřesně,vyrobil příliš mnoho chyb a po zásluze prohrál. Zdá se mi, že prožívá přechodnou krizi, jakou si během sezóny protrpí skoro každý.

5.šachovnice: Glöckner Jaromír (1925) – Kubíček Vlastimil (1678)     1: 0

Můj soupeř mi utekl z Vídeňské hry do Hry 4. jezdců a soustředil se pouze na výměny figur. Tím ale ztrácel tempa. K výhře pak stačilo pouze vhodným manévrováním pomalu zvětšovat poziční výhodu, která vyústila v malou kombinaci, po které se černý vzdal. S dvěma věžemi proti dámě a jezdci by v uzavřené pozici opravdu neměl sebemenší šanci.

6.šachovnice: Černohous  Miloslav (1660) – Meleshko Andryi (1000) 1/2

Jako ve většině partií hrál od počátku hráč soupeře na výměny a kýženou remis. Tentokrát mu taktika vyšla, také díky (v této partii) měkké hře Andreje. V partii se nic podstatného neudálo.

7.šachovnice: Cedzo Štěpán (1715) – Vorlíček Pavel (1581)     1 : 0

U této partie se mohu zmínit pouze o tom, že náš hráč vyhrál. Štěpán totiž překonal sám sebe a svůj zápis partie, který obvykle po 10.tazích je nerozluštitelný psal tak, že kromě 1. tahu už nelze vysledovat co se vlastně hrálo. Možná by pomohla nějaká fešná asistentka ,která by za něj zápis pořizovala. :-)))))

8.šachovnice: Trampota Luděk ( 3.VT) – Vícha Karel (1657) 1/2

Oba hráči sehráli zahájení opravdu podivně, bez ohledu na vlastní vývin. Po 12. tahu se raději dohodli na smíru. Bílý ale v tom okamžiku stál již lépe.

Průběžnou tabulku soutěže si můžete prohlídnout v rubrice „Turnaje“

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice „Partie“

Napsat komentář