Soutěž družstev KP 2.V – 11. kolo

ŠK Svitavy – TJ Slovan Moravská Třebová           2 ½ : 5 ½ 

!!! P O S T U P U J E M E !!!

Zápas to nebyl vůbec snadný, jak by mohlo napovídat skóre. Vzhledem k důležitosti každé poloviny bodu to bylo velmi náročné na psychiku. Zvlášť, když navíc na 1. desce stál brzy Milan na prohru. Zhostili jsme se toho však bez jakýchkoliv problémů a zbývalo jen čekat na výsledek ze Žamberka. Tomu už o nic nešlo, kdežto Ústí nad Orlicí muselo bezpodmínečně vyhrát. Ovšem KLOBOUK DOLŮ před Žamberáky, kteří v zájmu zachování sportovní regulérnosti soutěže postavili do zápasu téměř nejsilnější sestavu. Nebývá to všude obvyklé!

1. šachovnice: Bartoš Karel (1865)  – Kotva Milan (2066)     1 : 0

Milan opravdu není tento rok ve své kůži. Těžko říct,zda jde o nějaké zdravotní problémy, ale je zřejmé, že dělá chyby, jaké u něho nikdy nebyly k vidění. I v této partii přehlédl slabost 8.řady a ztratil figuru. I když ještě dalších 20 tahů zkoušel vše možné, nakonec prohrál.

2.šachovnice: Sojma Zdeněk (1964)Krušina Patrik (1846)     1 : 0

Zdeněk rozehrál proti svitavské mladé naději svoji oblíbenou šablonu sicilské. Ve 13.tahu se mu ale přihodila nemilá věc, kdy místo Jd vzal omylem do ruky Jc a musel s ním táhnout. Ztratil tak pěšce, nikoliv však hlavu. Soupeř hrál ale dobře, takže jediná naděje byla zatáhnout ho do nějaké obtížné koncovky. A taky k tomu došlo. Ve věžovce se černý neorientoval dobře a navíc silná časová tíseň obou hráčů způsobila spíše ruskou ruletu. Bílému se podařilo dosáhnout remízové pozice a vrcholem pak bylo, když jeho soupeř s pár vteřinami na hodinách nespočítal, že bílý staví dámu s tempem. Poslední bílý pěšec partii vyhrál.

3.šachovnice: Maděra Stanislav (1789) – Grepl Pavel (1858)     0 : 1

Pavlovi stačilo k výhře využít několika chyb svého soupeře a udělal to takovým způsobem, že se bílému o tom bude zdát hodně dlouho.

4.šachovnice:  Chvojka Antonín (1823) – Havel František (1803)     ½

Ani v této partii nehrál Toník ve své obvyklé formě a jakoby svoji nátlakovou kombinační hru zapomenul doma. Když pak připustil soupeři oběť figury za 3 pěšce,stál velmi podezřele a odhadoval jsem, že prohraje. Jeho soupeř si ale s pozicí nevěděl příliš rady a dal bílému možnost vynutit si remis.

5.šachovnice: Kozák David (1826)Glöckner Jaromír (1925)     0 : 1

Jako obvykle proti mladým soupeřům jsem hrál gambit (tentokrát Wolžský). Ten však projevil jistou bojácnost nebo spíš „úctu“ před stářím a gambit odmítl. Tím mi dal ale signál, že se obává komplikací, čehož jsem využil v dalším průběhu a pěšce jsem mu prostě vnutil. Sice mi to dávalo pouze oživení bělopolného střelce a jistý tlak po volných sloupcích na dámském křídle, ale jak se ukázalo, byla to (jak jsem předpokládal) dobrá psychologická finta,která rychle rozhodla partii.

6.šachovnice: Meleshko Andryi (1000)Rosenkranz Jindřich (1733)     1 : 0

Po celkem nezajímavém zahájení si bílý vytvořil volného pěšce, přivázal soupeřovy figury kobraně postupu do dámy, pak hezkým pěšcovým průlomem obnažil černého krále a donutil soupeře ke kapitulaci.    

7.šachovnice: Riedl Tomáš (1733) – Cedzo Štěpán (1715)     ½

Obvyklá Štěpánova remíza nijak nepřekvapila, ani to, že jeho zápis je po 12. tahu nerozluštitelný….. 🙂

8.šachovnice: Nečesánek Josef (1000) – Svatoš Zdeněk (1643)     ½

Proti procentuálně nejlepšímu hráči Svitav, který doposud ztratil pouze jediný půlbod se pan Nečesánek statečně držel. I když po chybě ztratil pěšce a stál hůře, v pozici s nestejnými střelci si soupeř nevěděl rady a nabídl sám remis.

Konečnou tabulku soutěže si můžete prohlídnout v rubrice „Turnaje“

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice „Partie“

Napsat komentář