Soutěž družstev KP 1 – 1. kolo

TJ Slovan Moravská Třebová – Rapid Pardubice           2 : 6

 Tak máme  1.kolo KP I za sebou a hned jsme se přesvědčili o tom, že  hrát se dá sice s každým, ale nesmíme rozdávat figury nebo  vidět pěšce tam kde není a pod. Pokud se chceme v soutěži udržet, musíme hrát na doraz a využívat všech příležitostí, které nám soupeř poskytne. Bohužel se nám to v tomto zápase nepovedlo, i když s odstupem času lze říct,že v sestavě v jaké Rapid nastoupil,byl k poražení.Bohužel pro zahraniční cestu nemohl nastoupit OldaUrbášek…..

 1. šachovnice: Kotva Milan (1946) – Kastner Oldřich (2137)     0 : 1

Milan se na svého soupeře připravoval a zvolil dost ostrou a podle mne i problematickou variantu proti Francouzské obr. Bohužel už v 9.tahu se odchýlil od teorie a následujícím ukvapeným tahem 10.f5 oslabil své centrum, což ve svých důsledcích znamenalo ztrátu centrálního pěšce e5 a tím i ztrátu jakýchkoliv šancí.

2.šachovnice: Veselý Tomáš (2128) – Černý Karel (2125) 1 : 0

Proti méně hrané sicilské (3.b3) reagoval Karel velice opatrně,vše opevnil a držel pozici. Mám ale dojem, že nevyužil svých možností k proti útoku, když byla možnost zahrát f5. Zvlášť když bílý měl zdvojené své věže na sloupci „a“,které by mohly v té chvíli na král.křídle chybět. Po zjednodušení pozice už bílý černopolný střelec a aktivní dáma bílého partii rozhodli.

3.šachovnice: Sojma Zdeněk (1976) – Sýkora Josef (2143)     1 : 0

Do 10.tahu předvedl Zdeněk znalost teorie a poté i cit pro pozici. Jeho soupeř je protřelý ligový hráč, který prohrává opravdu jenom velmi zřídka. O to je úspěch našeho hráče větší, navíc , když po jediné chybě soupeře dokázal dovést partii  přesným postupem k vítězství.

4.šachovnice: Outulný Pavel (2102) – Grepl Pavel (1859) 1 : 0

Pavel nehrál bohužel v pohodě  už v zahájení přehlédl ztrátu figury……

5.šachovnice: Meleshko Andryi (1000) – Kraus Ondřej (1988)     ½

Andrej opět předvedl svoji pevnou hru a proti mladému soupeři hladce udržel remis, když o ni musel černý bojovat. Dobrý výkon!

 6.šachovnice: Veselý Emanuel (1927) – Chvojka Antonín (1812) 1/2

Tonda hráči o víc než 100 bodů lepším nejen vzdoroval, ale nadělal mu hodně problémů. Po oboustranně bojovné hře zasloužená remis.

7.šachovnice: Glöckner Jaromír (1899) – Zoubek David (1742)     0 : 1

V méně obvyklém zahájení jsem soupeře zcela přehrál a úmyslně jsem si nevzal kvalitu. Ve 24. tahu jsem propočítal variantu, která po oběti S na g6 vedla až do matu. Jenže, když  jsem pak zahrál De8 mat, s údivem jsem viděl, že na h7 už černý pěšec nestojí. Prostě autohypnóza (nebo i hloupost). Kdybych nevěřil svému propočtu a po každém tahu se alespoň na 2 vteřin zamyslel, uviděl bych, že po jeho 29…..Vxf3 vyhrával OKAMŽITĚ plánovaný manévr Sxg6. Škoda…..

8.šachovnice: Novotný Aleš (1755) – Nečesánek Josef (1000) 1 : 0

Pan Nečesánek sehrál zahájení velice bojácně a pouze vyměňoval soupeřovy figury. Jenže tím ztrácel tempa a najednou mu zůstaly pouze nevyvinuté figurky  a odkrytý král. Konec byl rychlý.

O hodnocení zápasu z pohledu našich soupeřů, včetně fotografií se můžete dočíst na  http://rapidpardubice.blogspot.com/2011/10/comeback-davida-vysledek-potesil.html

Příští kolo jedeme do Chrudimi,kde nás čeká soupeř ještě o hodně těžší. Ale jak říkám, každý je k poražení a zkusit to musíme.

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice „Partie“

Jeden komentář: “Soutěž družstev KP 1 – 1. kolo”

Napsat komentář