Soutěž družstev KP 1 – 2. kolo

TJ ŠO Chrudim B – TJ Slovan Moravská Třebová           7 : 1

 V zápase proti favoritu celé soutěže jsme neměli šanci a snažili jsme se alespoň o čestnou prohru. Průměrné ELO soupeřů bylo o 300 bodů vyšší a svoji kvalitu i větší zkušenosti prokázali víc než dostatečně. Prostě jsme dostali lekci…..

 1. šachovnice:  Pokorný Zdeněk (2293) – Kotva Milan (1946)     1 : 0

Bílý si vybral výměnnou variantu Španělské, která je sice považována za remízovou, ale právě jemnosti v lavírování jsou zrádné. Maně si vzpomínám na konec 50.let, kdy ji na turnaji kandidátů na Bledu oprášil Bobby Fisher a vyučil v ní 3 přední světové velmistry jako žáčky. Milan hrál sice dobře, jenže malé nepřesnosti vyústily nakonec v jasnou převahu bílého, kterou přesně realizoval.

 2.šachovnice: Černý Karel (2125)Bejnoch Radek (2203)     0 : 1

Stejná situace! Karlův soupeř si vytvořil tlak na dámském křídle, vytvořil soupeři slabého pěšce a výhodu pak precizně zvětšoval. Analýza po partii však ukázala, že bílý měl přesto šanci jemným manévrem partii zkomplikovat a zřejmě i zremizovat, využitím slabé 8. řady soupeře. Škoda….

3.šachovnice:  Němec Pavel (2240) – Sojma Zdeněk (1976)     1 : 0

Nejkvalitnější partii sehrál a největší odpor kladl Zdeněk. Téměř 40. tahů odolával atakům soupeře a stál dokonce mírně lépe. Jenže blížící se u Zdeňka obligátní časová tíseň zapříčinila ztrátu pěšce a po dlouhém (marném) odporu i ztrátu partie po 94. tazích.

4.šachovnice:  Grepl Pavel (1859) – Malivánek Jiří (2178)     0 : 1

Soupeř byl tentokrát nad Pavlovy síly. Přehrál ho v zápletce kolem 12.-15. tahu a svoji výhodu pak snadno využil.

5.šachovnice:  Koníček Petr (2012) – Meleshko Andryi (1000)    1 – 0

V poněkud neobvyklé (a slabší) variantě Svešnikova, kterou použil bílý, se Andrej orientoval poměrně  dobře, ale v rozhodující chvíli daroval soupeři tempo,což tentokrát stačilo bílému k výhře.První prohra Andrej v dresu Moravské Třebové ho ale mrzet nemusí.

6.šachovnice: Chvojka Antonín (1812) – Linhart Zbyněk (1969)     0 – 1

Tonda dlouho vzdoroval a stál v jistých fázích partie i lépe, ale taktické nepřesnosti znamenaly ztrátu pěšce a zanedlouho i dalšího.V koncovce pak jeho volný pěšec už neznamenal pro soupeře žádné nebezpečí.

7.šachovnice:  Bartoš Martin (1785) – Glöckner Jaromír (1899)     0 : 1

Jediná naše výhra, ale objektivně musím přiznat, že zcela nezasloužená. Soupeře jsem sice v zahájení přehrál, ale pak jsem si vybral špatný plán hry a udělal několik špatných tahů. Dokonce jsem v propočtu přehlédl soupeřův tah 20.Db3, po kterém jsem stál na pokraji prohry. Nezbývalo nic jiného, než vyrobit nějaký kavárenský trik, pokud se soupeř ulakotí na pd5. A soupeř se chytil…., někdy musí být prostě i kousek štěstí

8.šachovnice:  Endl Vlastimil (1593)Němec Bohumil (1948)     0 : 1

Po delší odmlce nastoupil Vlastík znovu k šachovnici a soupeři o 350 bodů Ela vyšším statečně odolával. Stál velmi dobře, ale bohužel udělal hrubou chybu ve 20.tahu, což vedlo k rychlé prohře.

 ********************************************************************************************************

V příštím kole nás čeká „příjemnější“ soupeř z Heřmanova Městce. Měl by už nastoupit i Olda Urbášek na 3. desce a věřím,že tento pro nás existenční zápas dovedeme k našemu prvnímu vítězství.

Konečnou tabulku soutěže si můžete prohlídnout v rubrice „Turnaje“

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“

Napsat komentář