Soutěž družstev KP 1 – 3. kolo

TJ Slovan Moravská Třebová – TJ Jiskra Heřmanův Městec 4,5:3,5

Pro nás existenční zápas jsme vyhráli celkem v pohodě a naše vítězství mohlo být ještě vyšší, kdyby Milan na 1. šachovnici v rozhodující fázi nezapomněl na svoji slabou 1. řadu a místo tahu Se6?? přivázal soupeřovu figuru z druhé strany Sb5! Nečekaně rychle jsme se ujali vedení, když po soupeřových chybách vyhrál Pavel a Zdeněk a o něco později i Toník. K tomu přidal Andryi obligátní remis. Pak ale přišla studená sprcha, když prohrál hrubkou Milan, Karel Černý a na Oldovi se projevila roční absence hry. Za nerozhodného stavu jsem musel partii vyhrát. Stál jsem sice lépe, ale soupeřova pozice byla pevná. Pomohla mi ale jeho hrubá poziční chyba, když si nechal vyměnit svého jezdce za mého střelce. A když jeho bělopolný střelec neměl cíl k útoku, navíc nemohl chránit své pěšce, stal se můj jezdec králem šachovnice. Pozice se najednou nedala nevyhrát. Šlo pouze o to vytvořit si volného pěšce, k obraně jeho postupu do dámy, přivázat soupeřova krále a pak už jenom vytempovat jeho střelce. I v této partii se ale projevila moje občasná slepota ve 4.hodině hry, když jsem 2x nevyužil mnohem rychlejší cestu k výhře a zabrnkal tak na nervy spoluhráčů. Sledoval jsem ale důsledně svůj plán, který se ukázal také vyhrávající, získal postupně dva pěšce a donutil bílého krále k rozhodujícímu ústupu. Soupeř vzdal po 4 ½ hodině hry a 65. tazích.

1. šachovnice: Kotva Milan (1946) – Petjuchov Sergej (2145)             0 : 1

Milan hrál celou partii opravdu skvěle, soupeře tlačil a dosáhl vyhrané pozice. V rozhodující fázi se ale hrubě přehlédl (zřejmě zapomněl na svoji slabou 1. řadu) a místo správného Sb5! Se ziskem figury, zahrál Se6?? A po Ve8 musel partii vzdát, protože ztrácel figuru sám. Je to škoda, protože tuto prohru si Milan opravdu nezasloužil.

2. šachovnice: Müller Petr (1955) – Černý Karel (2125)                     1 : 0

V Holandské hře bílý od začátku tvrdě útočil. Možná po 9. g4 nebylo nutné brát fxg4, ale zahrát vyčkávací Ja6. Bílý využil svých útočných možností a i s neohroženým králem ve středu šachovnice vyhrál.

3. šachovnice: Urbášek Oleg (2079) – Pačovský Martin (1930)      0 : 1

Olda po roční přestávce, kdy se věnoval více svému zaměstnání nezahrál dobře. Už v zahájení se herní pauza projevila nesprávným pozičním odhadem a rychle prohrál. Věřím, ale že se rychle vrátí ke své dravé a kombinační hře, kterou byl vždy pověstný.

4. šachovnice: Hon Jiří (1872) – Sojma Zdeněk (1976)                      0 : 1

Zdeněk je letos opravdu oporou. Proti pasivně sehranému zahájení soupeře si připravil útočné

možnosti a při první vážné zápletce využil chyby soupeře a odchytil mu dámu. Na ideální souhru černých figur byla radost pohledět! Jen tak dál!

5. šachovnice: Grepl Pavel (1859) – Starý Lukáš (1904)                   1 : 0

V přijatém dám.gambitu bránil černý svého plus pěšce tak nešikovně, že nestačil vyvinout figury a ukrýt svého krále. Toho Pavel náležitě využil a demolici soupeřovy pozice si jistě vychutnal. Mat uprostřed šachovnice se vidí málokdy.

6. šachovnice: Starý Vladimír (1885) – Meleshko Andryi (1000)       ½

Andryi sehrál Svešnikova přesně, ale v střední hře dvěma nedůslednými tahy soupeře vypustil.

Takže opět remis – v tomto zápase ale velice cenná.

7. šachovnice: Chvojka Antonín (1812) – Přibyl Jiří (1884)              1 : 0

Toníkovy partie jsou vždy plné netradičních pozic a taktických obratů. Nejinak tomu bylo i v této partii, kdy soupeře pomalu, ale jistě přehrál. Černý sice mohl koncovku ještě bránit, ale v panice a časové tísni nastavil věž.

8. šachovnice: Honek Jan (1825) – Glöckner Jaromír (1899)           0 : 1

Nepřesně sehrané zahájení bílého mi umožnilo rychlé vyrovnání hry. Po dlouhém lavírování, kdy se první figurka měnila až v 17.tahu,se pozice přiostřila,ale odhadoval jsem, že vzhledem k pěšcové struktuře bude pro mne koncovka výhodnější. Chtělo to prostě pevné nervy, což se ale nedá říct o zbytku mužstva, které při sledování mé partie, která se dohrávala za nerozhodného stavu a rozhodovala o celkovém výsledku, bylo na mrtvici. Jistěže se to dalo vyhrát rychleji, ale já jsem sledoval svůj plán, který naprosto spolehlivě vedl k výhře. Tak příště prášky na nervy sebou, pánové! :-)))))

V příštím kole hrajeme s ŠK Vysoké Mýto „B“, která má průměrné Elo téměř o 200 bodů vyšší než my. Jsou samozřejmě favorité, ale musíme bojovat o čestný výsledek. Každá půlka totiž může v závěrečném účtování hrát roli!!! Takže: Nepřátel se nelekejme, na množství nehleďme a hrrrrrrr na ně!

Konečnou tabulku soutěže si můžete prohlídnout v rubrice „Turnaje“

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“

Napsat komentář