Soutěž družstev KP 1 – 4. kolo

ŠK Vysoké Mýto „B“ – TJ Slovan Moravská Třebová     6 : 2

1. šachovnice:  Trhal Tomáš (2078) – Kotva Milan (1946)                      1 : 0

Milan sehrál další ze svých nešťastných partií. Soupeř ho sice postupně ve Španělce začal přehrávat, ale později ve střední hře udělal také on pár nepřesných tahů a pozice se začala vyrovnávat.V kritickém okamžiku mohl černý pěkným obratem vynutit hrozbou matu remis, ale zřejmě v časovém presu to neviděl a prohrál.

2. šachovnice:  Černý Karel  ( 2125) –  Kosek Jiří (2130)                         1/2

Karel potřeboval po předešlém neúspěchu zabodovat. Udělal to tím nejjednodušším způsobem.

3. šachovnice:  Ptáček Luboš (2065) –  Urbášek Oleg (2079)                   1 : 0

Oleg hrál mnohem lépe než minule a v oblíbeném Svešnikovi získal brzy jistou výhodu, zvlášť když si bílý vybral dost neprůbojnou danou variantu zahájení. Pak ale v honbě za materiálem zapomněl na vlastního krále…..

4. šachovnice:  Sojma Zdeněk )1976) – Lipavský Dušan (2023)              1/2

Další „velmistrovská“ remis. Soupeři odehráli teoretickou variantu Caro-Kannu a ani jednomu se nechtělo zřejmě riskovat.

5. šachovnice:  Trhal Michal (1999) – Grepl Pavel (1859)                      1 : 0

Varianta Dám. gambitu hraná černým je od počátku podezřelá a teorie o ní hovoří dost neuctivě. Pavel ji sice úspěšně používal v KP II., ale na této mnohem vyšší úrovni, ji zřejmě hrát nelze. Soupeř svoji mírnou výhodu postupně zvětšoval a nakonec, i přes mírné problémy,  realizoval v celý bod.

6. šachovnice:  Meleshko Andryi  (1000) – Kosek Marek (1969)             1/2

Andryi ve svém typickém útoku proti Sicilské obr. získal sice mírnou výhodu, ale nepodařilo se mu ji realizovat. Je to už po několikáté, takže tady bude třeba hledat námět ke zlepšení.

7. šachovnice:  Beneš Milan (1961) – Chvojka Antonín (1812)              1 : 0

Tonda narazil na soupeře, který svojí strojovou poziční hrou naprosto nevyhovoval jeho stylu.Postupně se jeho pozice zhoršovala, a když tomu nakonec přispěl i hrubou chybou, ztratil figuru a jakoukoliv naději.

8. šachovnice:  Glöckner Jaromír (1899) – Sabolová Kristýna (1734)     1/2

Proti mladé soupeřce jsem zvolil z psychologických důvodů ostrý přechod z Caro-Kannu do odnože Blackmar-Diemerova gambitu v předpokladu, že jí bude vrcholně nepříjemná obrana. Nepočítal jsem ale s „ženskou“ logikou. Bránila pozici na jedničku, a když jsem jí dal svojí ukvapeností v 18.tahu příležitost, chytla ji za pačesy a už jsem hrál pouze o remis.  Úsměvný byl i závěr, když v jasně remízové pozici jsem udělal tah (a zároveň chybu,  po které by získala čistého pěšce) a nabídl remis. Po asi 20. minutovém přemýšlení ji nakonec přijala…..

V příštím kole hrajeme doma s lídrem tabulky a budeme mít hodně práce,  abychom důstojně obstáli.

Konečnou tabulku soutěže si můžete prohlídnout v rubrice „Turnaje“

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“

Napsat komentář