Soutěž družstev KP 1 – 5. kolo

TJ Slovan Moravská Třebová – TJ Lokomotiva Česká Třebová   3,5 : 4,5

Tak máme zase jeden smolný zápas za sebou. Česká Třebová přijela sebevědomě bez dvou velmi silných hráčů ze základní sestavy a málem se jim to nevyplatilo. Sice si nakonec odvezli vítězství, ale podle průběhu zápasu to mohlo dopadnout i obráceně.

 1. šachovnice:   Kotva Milan (1946F) –  Šimek Jan (2206F)     ½

Tato partie měla dlouho vyrovnaný průběh s mírnou optickou výhodou černého. Rozdíl ELA nebyl znát a ani černý se nevyhnul několika nepřesností a v závěru utkání mohl Milan i vyhrát. Přihlížející se těšili na to, jestli Milan zvládne koncovku a dá mat pouze se střelcem a jezdcem. Bohužel nepřesným postupem krále se o tuto možnost připravil a tak partie skončila smírem. Zajímavé ještě bylo, že partie končila tak, že na šachovnici doopravdy zůstaly pouze dva králi.

2. šachovnice:  Hurt Lukáš (2115F) – Černý Karel (2125F)     0 : 1

I průběh této partie byl velmi zajímavý. Karel ztratil pěšce a vypadalo to, že za něj nemá kompenzaci. Postupem času však velmi vytrvalým lavírováním dokázal rozehrát své střelce a když se naskytla možnost přejít do lepší koncovky se střelcem proti koni, tak nezaváhal. Koncovka byla ukázková a černý ukázal, jak se má v takovýchto koncovkách prosazovat pěšec.

3. šachovnice:  Urbášek Oleg (2079F ) – Petráž Martin (1992)     0 : 1

Oleg má v této sezóně smůlu a tak jsem mu přál, aby se mu konečně zadařila pěkná partie.

I tentokrát partii rozehrál dobře a ze zahájení vyšel s mírnou výhodou. Tuto výhodu ale rychle ve střední hře ztratil trochu zbytečným lavírováním svých figur a dopřál svému soupeři vyrovnání hry.

Slibně se vyhlížející útok na černého krále se rychle rozplynul po špatném braní pěšce na f5 a místo udělání si volného sloupce si vytvořil velkou slabinu na d5, která mu byla osudná.

4. šachovnice:  Vondra Lukáš (1955F) – Sojma Zdeněk (1976)     1 : 0

Tato partie se mi vůbec nepovedla. Bílý hned v úvodu odbočil ze základní varianty Dámského gambitu a jí si s tím neporadil. Zvoleným pokračováním jsem si udělal několik slabin a špatné rozehrání partie jsem dokončil přehlédnutím možnosti ztráty kvality. Pustil jsem se tak do útoku na královském křídle a díky nepřesné hře bílého to jednu chvíli vypadalo, že tento útok bude úspěšný. Jenže se kupily další nepřesnosti. Ještě před rozhodující chybou ve 28.tahu FRITZ ukazoval výhodu černého „-3“.  Ovšem potom přišla rozhodující chyba. Nevyužil jsem možnost získat figuru a tak z útoku nebylo nic a bílého výhra už byla jen věc techniky.

5. šachovnice:  Grepl Pavel (1859) – Krátký Josef (1881F)     ½

Černý si vybral trochu netradiční zahájení (1.d4 d5 2.c4 e6 3.Jc3 f5?!) ve kterém se Pavel nemohl nějak vyznat a dokonce odmítl možnost získat čistého pěšce v desátém tahu. Oba hráči trochu chaoticky přeskupovali své figury a bylo vidět, že každému remíza stačí.

6. šachovnice:  Mareš Jan (1901F) – Meleshko Andriy ()     0 – 1

Andej vyrukoval na svého soupeře svým oblíbeným Caro-Kannem a rychle vyrovnal hru. Bílý si potom trochu naivně udělal velkou rošádu a zadarmo daroval černému svého pěšce. Tuto výhodu dokázal Andrej využít ve věžové koncovce a konečně se mu podařilo v letošní soutěži družstev vyhrát. Blahopřeji.

7. šachovnice:  Chvojka Antonín (1812) – Šimek Zdeněk (1881F)     1/2

I v této partii bylo vidět, že žádný z hráčů se nechce pouštět do nějakého dobrodružství a že každému stačí remíza.

8. šachovnice:  Prax Ivo (1818) – Glöckner Jaromír (1899F)   1 – 0

Jarda odehrál tuto partii se zdravotními potížemi a také se to na průběhu projevilo. Ze zahájení sice vyšel ve vyrovnané pozici a soupeř dokonce Jardovi nabízel remis. Vzít ji, to by ale nebylo Jardovi vlastní.

Konečnou tabulku soutěže si můžete prohlídnout v rubrice „Turnaje“

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“

Napsat komentář