Soutěž družstev KP 1 – 7. kolo

TJ Slovan Moravská Třebová – ŠK Vysoké Mýto C   5,5 : 2,5

V tomto kole nás čekal jeden ze soupeřů, kterého jsme museli nutně porazit, pokud jsme si chtěli zachovat teoretickou možnost udržet se v této soutěži. Soupeř přijel skoro v nejsilnější sestavě se třemi hosty, ale bez velmi silného hráče napsaného na soupisce na první šachovnici. Zápas ovšem nezačal vůbec dobře. Hned po pár minutách jsem ještě v zahájení udělal hrubou chybu a nechal si dát mat, který by určitě viděli i žáčci v šachovém kroužku.  Z psychologického hlediska to ale nejspíš mělo jednu výhodu. Domácí hráče to vyburcovalo a všichni si uvědomili, že pokud chceme vyhrát, musí hrát na výhru.

1. šachovnice:   Kotva Milan (1946F) –  Jelínek Milan (2069F)     1 : 0

 Naší jedničce se v letošní sezóně moc nedaří a před partií měl na kontě pouhý půlbod. K partii nastoupil velmi nabuzený, s odhodláním už udělat přítrž bodového půstu. Nastoupil proti Milanu Jelínkovi, kterému měl co oplácet za prohru z minulého roku. Trochu netradičně zahájil dámským pěšcem.  Hra byla dlouho nejasná a asi po dvou hodinách hry soupeř nabídl Milanovi remiz. Ten však je známý tím, že remizy moc nebere. Když mu však protihráč trochu nepochopitelně nechal kvalitu, tak přesnou hrou dotáhl partii k vítězství.  

 2. šachovnice:  Kučera Jan (1967F) – Černý Karel (2125F)     ½

Toto byla jediná velmistrovská remíza v zápase. V tu dobu, kdy ji Karel svému soupeři nechal, to opticky vypadalo, že stojíme celkově lépe. Držel se hesla, že bílé kameny by měly vyhrávat a s černými stačí uhrát remiz. Tuto hlášku někdo v místnosti pronesl naštěstí dost nahlas, protože ji slyšel Oleg Urbášek na třetí šachovnici a jak mi po zápase řekl, začal přemýšlet více útočně.

3. šachovnice:  Urbášek Oleg (2079F ) – Hájek Jaroslav  (1958)     1 : 0

I Oleg čekal v této soutěži na svoje první vítězství. Ze zahájení, které je jeho slabou stránkou, vyšel trochu pozičně lépe a svoji agresivní hrou dostal svého soupeře pod tlak. Hra byla velmi ostrá s možnostmi na obou stranách a i po čtyřiceti tazích byla hra vyrovnaná. Naštěstí první, kdo se pozice zalekl, byl Olegův soupeř. Ve 41. tahu na místo zesílení tlaku na krále se rozhodl bránit bílého hrozby, což mu bylo osudným. Hra měla potom rychlý konec.

4. šachovnice:  Podgorný Radim (1808F) – Sojma Zdeněk (1976)     1 : 0

Tuto partii jsem hodnotil už v úvodu. Byla to má nejkratší partie, kterou jsem kdy v životě prohrál. Neměl jsem časovou tíseň, hra byla naprosto vyrovnaná a přesto jsem udělal takovou školáckou chybu. Nejvíc mě mrzí, že jsem zbytečně vystavil družstvo nebezpečí ztráty tří bodů a pohřbení všech nadějí na záchranu.

5. šachovnice:  Grepl Pavel (1859) – Marinov Peter (1746F)     1 : 0

Pavel nerozehrál tuto partii vůbec dobře a hned v zahájení udělal několik slabších tahů. Tah 7.cxd5 (viz. partie) doopravdy v této pozici nepatří. Černý tak nemá žádné problémy a naopak oběma jeho střelcům se otvírá bitevní pole směrem na krále. Naštěstí černý neviděl v pozici jednoduchou možnost získání celé věže a zapomněl si hlídat čas, který mu byl osudný. Nechtěl ani věřit, že partii prohrál díky neodehrání 40ti tahů do časové kontroly.  

6. šachovnice:  Ptáček Miroslav (1801) – Meleshko Andriy ()     0 – 1

Andrej ukázal, že má letos velkou formu a neustále se zlepšuje. Hrál svůj oblíbený Caro-Kann a rychle si svoji pečlivou hrou vybudoval lepší pozici, ve které získal pěšce a zaslouženě partii vyhrál. V této soutěži už získal čtyři body a je tak nejlepší v hodnocení mezi domácími hráči. Jen tak dál.

7. šachovnice:  Chvojka Antonín (1812) – Nedelčev Radim  (1572)     0 – 1

Tato partie ukázala, že partie je vyhraná, až ji soupeř vzdá nebo dostane mat. V jasně vyhrané pozici Tonda udělal pár slabých tahů a pozice se mu sesypala jak balíček karet.

8. šachovnice:  Novák Martin () – Glöckner Jaromír (1899F)   0 – 1

Jarda nastoupil k partii s odhodláním napravit svoji hrubici z minulého kola. Rychle si vybudoval černými kameny pevnou pozici s jeho tradičním útokem na krále. Trochu se zalekl možnosti zisku celého jezdce a zahrál na jeho styl hry spíš opatrný tah. Partii však držel pevně v rukou a nedal svému soupeři šanci.

Průběžnou tabulku soutěže si můžete prohlídnout v rubrice „Turnaje“

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“

Napsat komentář