Soutěž družstev KP 1 – 8. kolo

TJ Slovan Moravská Třebová – ŠK Bohemia Pardubice   3 : 5

K tomuto zápasu jsme nastupovali s tím, že můžeme jen překvapit. Soupeř nastoupil s hráči v podstatě z druhé poloviny soupisky a přesto i tito šachisté měli v průměru větší ELO než naši.

1. šachovnice:   Kotva Milan (1946F) –  Třasák Ondřej (2062F)     1 : 0

Milan opět zabodoval a potvrdil, že se mu hraje lépe proti silným hráčům. Zahájení zahrál velmi dobře a rychle si vybudoval silnou pozici. Ve 26. tahu získal kvalitu a potom to už byla pouze věc techniky.

 2. šachovnice:  Jelínek Václav (2041F) – Černý Karel (2125F)     ½

Tato partie opět skončila velmi rychle a už ve dvanáctém tahu si soupeři rozdělili bod.

 3. šachovnice:  Urbášek Oleg (2079F ) – Nadrchal Tomáš  (2010)     0 : 1

Oleg si připravil na svého soupeře v Caro-kannu v pátém tahu netradiční pokračování (Jf3), kterou s námi rozebíral už před utkáním. Domácí příprava byla úspěšná, protože zahájení proběhlo přesně podle plánu. Bohužel Oleg přehlídl v šestnáctém tahu jednoduchý obrat, po kterém mohl partii ihned vzdát.   

 4. šachovnice:  Daněk Pavel (1971F) – Sojma Zdeněk (1976)     ½

K této partii jsem nastupoval s přesvědčením, že musím odčinit svůj kiks z minulého kola. Možná i proto jsem hrál trochu víc opatrně. Ze střední hry do koncovky jsem vyšel s mírnou převahou, která se však nedala nijak zužitkovat. Přesto jsem remízovou pozici hrál až do sedmdesátého tahu a čekal jsem, jestli soupeř neudělá chybu. Ten však nezaváhal, koncovku hrál přesně a tak partie skončila zaslouženou remizou.

 5. šachovnice:  Grepl Pavel (1859) – Mazura Tomáš (1954F)     1 : 0

Pavel se pustil do svého soupeře neohroženě a ukázal, jak se má hrát, když je zapotřebí v zápase bodovat. Celou partii měl pod kontrolou a neustálým tlakem na černé královské křídlo si získal velkou prostorovou převahu, kterou zužitkoval pěkným matovým útokem.

 6. šachovnice:  Mudruňka Pavel () – Meleshko Andriy ()     1 – 0

Andrej tentokrát partii nerozehrál dobře a naopak každým tahem se mu partie neustále zhoršovala.

Přesto ve 37.tahu mohl partii vyhrát – viz. partie (pokud jsem dobře přelouskal partiář).

 7. šachovnice:  Chvojka Antonín (1812) – Kuzmin Sergej ()     0 – 1

Tonda dlouho držel se svým soupeřem krok a dlouho to vypadalo, že by mohl partii i vyhrát. Nezvládl však přechod do koncovky a nakonec slibně se vyvíjející partii musel vzdát.

 8. šachovnice:  Kotland Tomáš (1750) – Glöckner Jaromír (1899F)   1 – 0

Další partie, kde jsme mohli získat alespoň půl bodu. Jarda však hraje vždy pro družstvo, a když mu kapitán řekl, že jedině výhra nás může zachránit, tak i v horší pozici začal hrát na výhru. Nepovedlo se, ale dík patří za bojovnost.

Konečný výsledek je pro nás dost krutý a při trošce štestí mohl zápas skončit i opačným výsledkem. Díky tomu, že z 2.ligy budou do KP1 padat nejspíš dvě družstva, naděje na udržení se v soutěži je už jen teoretická.

Průběžnou tabulku soutěže si můžete prohlídnout v rubrice „Turnaje“

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“

Napsat komentář