Soutěž družstev KP 2V – 1. kolo

TJ Slovan Mor.Třebová – TJ Jiskra Litomyšl „B“           4 ½ : 3 ½

Půl roku uběhlo jako voda a máme tady novou sezónu, do které nastupujeme bohužel oslabeni. Přestup Karla Černého se zatím neuskutečnil, Olda Urbášek už hostovat nemůže a „lidské zdroje“ nejsou….O to zajímavější bude sledovat výkon nového člena oddílu  Vláďu Adámka, který jako čistokrevný samouk bude vzdorovat daleko zkušenějším hráčům. Potencionál na to jistě má, jak přesvědčuje na treningu.

   První kolo nám přisoudilo sousedy z Litomyšle, kteří jsou ale letos také oslabeni o nejlepšího hráče Vaška Pekaře. Zápas to byl dramatický až do poslední minuty, kdy se rozhodlo na 1.šachovnici.

 1.šachovnice:

Kotva Milan (1940F) – Bartošová Lucie ( 1976F)                           1 : 0

Nekomforní zahájení  proběhlo v „kavárenském“ stylu a pozice připomínala dvojitý kryt Vladimíra Klička. Aktivnější byl Milan,ale černá vše kryla. Při časové kontrole  nabídl Milan remis. Soupeřka ale hrdinně odmítla a trpělivě čekala na svoji příležitost. V dalším průběhu ale zcela nepochopitelně ztratila dvě tempa a bílému se naskytla příležitost k velmi nadějné oběti pěšce.Černá si ho vzala a to byl začátek jejího konce. Bílé věže vnikly po „d“ sloupci do černé pozice, padli pěšci král. křídla a chytáky černé se minuly účinkem. Poslední tahy už probíhaly u obou v rozmezí 30. – 70. vteřin na hodinách.  Jenom škoda,že od 60.tahu nelze partii rekonstruovat.Oba soupeři totiž svůj zápis změnili ve zcela nečitelnou změť čar a kliček….

 2.šachovnice:

Zeman Ladislav (1960F) – Meleshko Andryi  (1943F)                  0 : 1

Andryi ve svém oblíbeném zahájení udržel soupeře na uzdě,získal lehkou převahu,která by ale zřejmě k výhře sama nestačila. Soupeř však pomohl hrubou chybou,znamenající ztrátu figury a další bod pro nás.

 3.šachovnice:

Grepl Pavel (1889F) – Šváb Jiří (18963F)                                      0 : 1

Už svým 9.tahem zahájil Pavel dlouhou a nepřehlednou zápletku,kterou bohužel nezvládl a ztratil materiál. V dalším průběhu se sice snažil seč mohl, předkládal soupeři jeden problém za druhým , ale ten už výhru nepustil.Bojovat  s věží proti dvojici střelců se opravdu nedá.

 4.šachovnice:

Odstrčil Jaromír (1828F) – Sojma Zdeněk ( 1865F)                    1 : 0

Nejzajímavější partie zápasu. Obětí se bohužel stal Zdeněk,když proti soupeřem hraném Královském gambitu dal soupeři nejen tempo,ale ze svého krále vytvořil psance, naháněného po celé šachovnici…..

 5.šachovnice:

Chvojka Antonín (1827) – Nekvinda Tomáš (1723)                     1 : 0

Černý hrál partii velmi naivně a po několika chybách dostal mat….. Snadná práce pro Tondu!

 6.šachovnice:

Jonáš Petr (1665) – Endl Vlastimil (1591)                                       1/2

Vlastík nastoupil po roční pause a svého úkolu – neprohrát – se zhostil dobře.Soupeř měl stejnou snahu,takže rychlá remis…..

 7.šachovnice:

Glöckner Jaromír (1833F) – Krejčí Milan (1615)                        1 : 0

 Po hrozné loňské sezóně a ztrátě 130. bodů Ela  jsem hrál s jistou nervozitou, protože jsem nevěděl, jak na tom budu zdravotně. Dopadlo to dobře a ten „povinný“ bod jsem udělal. Ovšem nebylo to pro mne tak lehké, jak to vypadá.V útočné pozici jsem viděl zisk kvality, ale nedocenil jsem soupeřovy možnosti, kdy i s kvalitou méně mohl získat přinejmenším vyrovnanou pozici a výhra by byla ještě daleko.Černý ale tyto své možnosti neviděl…..

 8.šachovnice:

Nešpor Jakub (1503) – Adámek Vladimír ( — )                         1 : 0

Vláďa hrál svoji první vážnou partii v životě. Předvedl v partii nejprve hrubku, kdy ztratil kvalitu, poté ale několik velmi vtipných tahů a vytvořil si velké šance na dámském křídle. Složitá koncovka ale byla už nad jeho síly,zvlášť  když na něm bylo zřetelně vidět zklamání z předchozí chyby. Neuvědomil si ale sílu vzdálených pěšců a chybně postavil krále na pole,kde ho nová dáma šachovala c g8. To znamenalo ztrátu tempa a následně celé partie. Potenciál zlepšování u něj ale jasně je a bude pouze na něm, jestli ho využije.

Průběžnou tabulku soutěže si můžete prohlídnout  „Zde“

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“

Napsat komentář