Soutěž družstev KP 2V – 2. kolo

SK+Sokol Žamberk „B“ – TJ Slovan Mor.Třebová      3 1/2  –  4 1/2

Zápas byl poznamenán neúčastí našeho lídra Milana Kotvy, který vážně onemocněl. Zřejmě nám bude chybět až dokonce roku. Všichni mu přejeme rychlé uzdravení a brzký návrat za šachovnici! Boje na některých šachovnicích byly hodně ostré, tak jak je v Žamberku vždy zvykem a štěstí se tentokrát přiklonilo na naši stranu. 

1.šachovnice:  Kalous Tomáš (1878 F) – Meleshko Andriy ( 1943 F)                   1/2

                        Andriy nebyl tentokrát zřejmě ve své kůži a zahájení sehrál nepřesně. Dostal se do obtížné situace, kdy paralyzoval své dámské křídlo a soupeř se mohl obětí figury dostat k prudkému a zřejmě i rozhodujícímu útoku na krále. K jeho štěstí soupeř tuto možnost neviděl a pozice dospěla k vyrovnání.

2.šachovnice:  Grepl Pavel ( 1889 F) – Wiesinger  Wolfgang ( 1939 F)              0 : 1

                        Velmi dramatická partie, kde hráči sledovali teoretickou variantu až do 10.tahu. Bílý poté, ke své škodě odbočil a hrozby černého mu nedovolily vyvinout svoje král.křídlo. Bránil se ale velmi vynalézavě a pozici pomalu vyrovnával. V rozhodující chvíli – a nutno říct, že v silné časové tísni, udělal poslední chybu, která vedla k výhře černého.

3.šachovnice:  Zámečník Bohumír (1920 F) – Sojma Zdeněk (1865 F)                1/2

                        Partie, kde se výhoda s nevýhodou  střídaly na obou stranách. Pozice ale byla opravdu složitá a vyžadovala přesnost. Oba hráči si tak dlouho předávali výhodu, až partie skončila nerozhodně. Nutno ale říct, že k výhře blíž byl Zdeněk.

4.šachovnice:  Chvojka Antonín (1827) – Kacálek Karel ( 1795)                        1 : 0

                         Toník tentokrát sehrál zahájení jaksi „studeně“ a bez invence. Černý postupně vyrovnal hry, ve střední hře získal výhodu, ale ztratil spoustu času. Nakonec ve 38.tahu a vyhrané pozici překročil čas…..

5.šachovnice:  Kopal Vladimír (1521) – Endl  Vlastimil (1591)                          0 : 1

                         Po více než roční pauze hraje Vlastík velmi opatrně. Bílý udělal několik pozičních nepřesností a dovolil soupeři silný tlak. Po ztrátě pěšce pak už bylo jen věcí techniky,aby Vlasta partii vyhrál.Ve věžovce ale připustil možnost opakování tahů,jenže soupeř si myslel, že by , vzhledem k centralizovanému králi mohl hrát na výhru.Černý ale koncovku spočítal dobře,uviděl i rozhodují šach,tím výměnu věží a postup pěšcem do dámy s tempem navíc a výhrou. Partie končila jako poslední a Vlastík tím vyhrál celý zápas. Jen tak dál!

6.šachovnice:  Glöckner Jaromír ( 1833 F) – Brdíček David (1702)                  1 : 0

                         Velice ostrá partie, kde soupeř musel hledat pokračování v pozici, která mu byla zcela neznámá a navíc nebezpečná. To, že Fritz oceňuje moje pozice v zahájení 0,5 až 1,5 výhodnější pro soupeře jsem si už zvykl. Jenže proti mně nesedí Fritz, ale člověk a navíc s ubývajícím časem na hodinách. U této partie mu po 10.tazích zbývalo 30 minut a tahy před čas.kontrolou dělal 2-4 vteřiny před limitem.To se pak snadno soupeř mýlí,stejně jako v této partii.Ale já, i diváci se u takových partií výtečně bavíme.(Jen kapitánovi z toho slézají vlasy.) :-)))

 7.šachovnice :  Kubalík Michal (1455)  – Adámek Vladimír (  0  )                      1/2

                          Vláďa hrál dobře, soupeře přehrál a získal figuru. Po výměnách došlo k situaci, kdy bílý měl volného pěšce,kterého ale hlídal černý střelec. Bohužel si Vláďa nechal zablokovat postavení pěšců na král.křídle tak nešťastně,že musel hlídat průnik soupeřova krále do pozice a jeho střelec navíc zase bílého volného pěšce.Takže se pozice už nedala vyhrát.Prostě promeškal pravý okamžik,kdy tomu mohl zabránit a snadno partii vyhrát.Je prostě nutné znát zásady koncovek,i těch nejjednodušších.V každém případě,ale hrál lépe než minule. Chce to hrát co nejvíce turnajové partie a učit se z nich. Talent to jistě je.

8.šachovnice:  Mazura Jaroslav (1593) – Nečesánek Josef ( 0 )                        1 : 0

                         Pan Nečesánek neměl svůj den. Zahájení sehrál slušně, ale pak odevzdal soupeři 2 pěšce a rychle prohrál. Vzhledem k jeho věku a vážným zdrav. problémům mu ale musíme poděkovat,že i přesto obětavě  ( a rád) hraje…..

V příštím kole přivítáme doma mužstvo České Třebové „B“, které jsme sice v posledních letech poráželi, ale záleží samozřejmě na tom, v jaké sestavě přijedou. Po onemocnění Milana je naše pozice určitě těžší.

Průběžnou tabulku soutěže si můžete prohlídnout  „Zde“

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“

Napsat komentář