Soutěž družstev KP 2V – 3. kolo

TJ Slovan Mor.Třebová – Loko Česká Třebová „B“       4 ½ : 3 ½

 S Č.Třebovou záleží výsledek vždy na tom,jak se soupeři k zápasu sejdou. 🙂 Stalo se to už tradicí a nebylo tomu jinak i v tomto utkání. Nejmilejším překvapením pro nás určitě bylo nastoupení Milana Kotvy, který 2 dny po návratu z nemocnice  projevil přání hrát a hrál velmi dobře. Partie tentokrát (kromě Milanovy) nebyly nijak výjimečné,t akže jako glosátor mám ušetřenou práci. Největším překvapením dosavadního průběhu soutěže je bezesporu družstvo Svitav, které porazilo všechny 3 favority a zaslouženě vede. O to víc bude pro nás zápas s nimi prestižní. Hraje se  (stejně jako předloni) až v posledním kole.

1.šachovnice: Kotva Milan (1940F) – Borek Pavel (1918F)                            1 : 0        

                        Černý se pokusil překvapit soupeře málo hranou variantou ve Španělské, jenže narazil. Zřejmě neměl o Milanovi dostatek informací, jinak by do Španělky vůbec nešel.Oba soupeři sehráli zahájení vzorně podle teorie, ale od 12.tahu se bílý začal prosazovat svojí nátlakovou hrou.Postupně zvětšoval svojí mírnou převahu až k téměř vyhrané pozici. Černý pak spáchal „harakiri“, když přehlédl malý kombinační obrat a ihned vzdal. Dobrá práce Milane!

2.šachovnice: Prax Ivo (1916F) – Meleshko Andriy (1943F)                           1/2

                        Andriy má letos mnohem silnější soupeře než vloni. Ve dvou partiích letos použil černými sice zajímavé zahájení, ale myslím,že jeho naturelu příliš nevyhovuje. Poprvé byl vážně ohrožen a neprohrál jen díky soupeřově slepotě a i v této partii vyšel ze zahájení s horší hrou. Bílý měl velmi silnou dvojici střelců a útočné možnosti. Zřejmě z respektu k soupeři, ale výhodu vypustil zbytečnými výměnami. Věžová koncovka byla velice nejasná a žádný ze soupeřů nechtěl riskovat – proto remis.

3.šachovnice: Grepl Pavel (1889F) – Tomeš Lukáš (1804F)                           1/2

                        Podle průběhu partie se dá říct,že oba soupeři hráli s cílem remizovat. Pavel s remízou souhlasil jistě pouze pod dojmem minulých nezdarů, jinak by určitě ve hře pokračoval.V závěrečné pozici stál o hodně lépe…..

4.šachovnice:  Pelcl Karel (1690) – Sojma Zdeněk (1865F)                           1 : 0

                         Zdeňkovi se letos (zatím) nedaří. Dostává se do čas.tísní a pak kazí lepší pozice. Věřím ale, že svoji třídu prokáže v těžkých zápasech, které nás čekají po Novém roce. I v této partii stál velmi dobře, ale jediným tahem (11. … Jxe6?) se obraz hry rázem změnil v jeho neprospěch.

5.šachovnice:  Chvojka Antonín (1827) – Kovář Václav (1662)                    0 : 1

                          Toník je letos jakoby bez šťávy. Ty tam jsou jeho ostré útoky, okořeněné efektními oběťmi. Určitě umí zahrát mnohem lépe než zatím předvádí.Nepochybuji, že zaboduje ve chvílí, kdy to bude nejvíce potřebné.

6.šachovnice:  Jasanský Karel (1763) – Endl Vlastimil ( 1591)                      1/2

                         Bílý sehrál zahájení velmi pasivně,takže Vlastík snadno získal lepší hru. Zvolil si ale zcela scestný plán hry . Pro svoji dvojici střelců potřeboval volné diagonály,kde by se jejich síla ukázala v plné síle.Místo toho ale svým 9.a10.tahem svého bělopolného střelce degradoval a ztratil tak nejméně 2 tempa. Poté už bílý dovedl partii snadno k remíze. Ale po roční přestávce jsou Vlastíkovy 2 body ze tří partií velmi dobrým výsledkem.

7.šachovnice:  Glöckner Jaromír (1833F) – Racek Josef (1597)                   1 : 0

                         K partii lze dodat jediné: Dává-li ti soupeř v zahájení pěšce, spočítej si alespoň 2 tahy, abys nebyl škodný! Můj soupeř nepřemýšlel, sebral  …… a vzdal. 🙂

8.šachovnice:  Vencl  Jiří (1597) – Adámek Vladimír ( – )                             0 : 1

 Příští kolo hrajeme v Jablonném n.Orl. proti mužstvu, které nelze podceňovat! Vyhrát ale musíme, protože jejich kapitán – „Sparťan“ Karel Černý by mně – Slávistovi – nedal pokoj!  Hrajete i za mne! 🙂

Průběžnou tabulku soutěže si můžete prohlídnout  „Zde“

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“

Napsat komentář