Soutěž družstev KP 2V – 4. kolo

TJ Jablonné nad Orlicí – TJ Slovan Moravská Třebová       2 : 6

Díky zaneprázdněnosti Jardy Glöcknera jsem dostal za úkol okomentovat průběh tohoto zápasu. Je to pro mě dost nelehká úloha ve vztahu k mé nynější výkonnosti a tak popíšu pouze pár postřehů, které mě napadly během zpracovávání partii.Do Jablonného jsme sice odjížděli jako mírní favorité, ale věděli jsme, že nesmíme nic podcenit. Už především proto, že se jedná o náš spřátelený oddíl (vhledem vzájemnému hostování našich hráčů v minulé sezóně).   

1.šachovnice: Černý Karel (2094F) – Kotva Milan (1940F)                          0 : 1        

                        Za první šachovnici nastoupili naši lídři, kteří mají dost rozdílný styl hry a tak se výsledek nedal předem očekávat. Partie se rychle dostala mimo teorii už v zahájení a dlouho vypadala remízově. Až ve čtyřicátém tahu bílý trochu necitlivě vyměnil dámy a přešel tak do horší věžové koncovky. Bylo zajímavé, jak si s touto pozicí Milan poradí, zhledem k tomu, jak bývá velmi těžké věžové koncovky vyhrát. Karel se dobře bránil a Fritz dokonce ukázal, že kdyby zahrál v 68. tahu „g7!!“, tak mohl partii i zremizovat.

 2.šachovnice: Meleshko Andriy (1943F) – Filip Libor (1739)                        1/2

                        Andriy sehrál tuto partii velmi zvláštně. Přestože černý zahájení nerozehrál teoretický správně, bílý prapodivným tahem 9.Df3 dovolil srovnat hru. Navíc dalšími tahy Andriy nabízel soupeři výměnu svých figur a tak partie směřovala k neodvratné remíze.

 3.šachovnice: Vaníček Jan (1769F) – Grepl Pavel (1889F)                           1/2

                        V této partii se nic moc zvláštního neodehrálo. Bílému, podle průběhu hry, očividně stačila remiz a černý mu v tom pomocí několika jalových tahů dopomohl.

4.šachovnice:  Sojma Zdeněk (1865F) – Trampota Luděk (1560)                1/2

                         Komentář k této partii bych nejraději přeskočil. Průběh partie ukázal, v jakém rozpoložení letos hraji. Už zahájení jsem neodehrál nejlépe a černý rychle srovnal hru. Dále mě soupeř zaskočil útokem na královském křídle, který sice nebyl korektní, ale vyvedl mě dostatečně z míry. Po chvíli přišly dvě hrubé chyby a ztráta celé figury. Jen nezkušenost soupeře mi nakonec dopomohla partii zremizovat.

 5.šachovnice:  Kubíček Vlastimil (1679) – Chvojka Antonín (1827)              0 : 1

                          Tonda si asi vzal ponaučení z minulého komentáře (že jeho partie jsou letos bez šťávy) a do partie se pustil s velkou vervou. Odvážnou obětí kvality získal na šachovnici postupnou převahu a donutil soupeře k chybám, které dokázal trestat.

6.šachovnice:  Endl Vlastimil ( 1591) – Hubálek Roman (1557)                      1/2

                         Vlastovi se letos docela daří a i v této partii se dostal rychle do výhody. Ze zahájení vyšel s velkou prostorovou převahou. Potom se však této pozice trochu zalekl a několika slabšími tahy nechal soupeře srovnat hru. Černému se dokonce podařilo získat pěšce, ale ten na výhru ve věžové koncovce málo kdy stačí.

7.šachovnice:  Černohous Jiří (1691) – Glöckner Jaromír (1833F)                   0 : 1

                         Jarda opět ukázal, že není schopný hrát nudné partie. Svým trochu sporným útokem na královském křídle přinutil soupeře k chybné obraně. Partii sice mohl rozhodnou daleko dříve ziskem kvality, kterou si ale nevzal (nevím, jestli to neviděl :-)). Jeho dvojice střelců však ukázala svoji sílu a partii bez problému vyhrál.

8.šachovnice:  Adámek Vladimír ( – ) – Vorlíček Pavel (1585)                         1 : 0

Vlaďa mě překvapil tím, že partii docela slušně rozehrál a že se mu podařilo svoje figurky rychle sehrát. Černý stál hodně stísněně a brzy se dopustil hrubé chyby, kterou bílý nekompromisně trestal.

 Další kolo hrajeme se Svitavami B. Tento zápas je povinnost vyhrát a tak můžeme do nového roku vstoupit z prvního místa. Rozehrané to máme zatím dobře, ale silní soupeři nás ovšem teprve čekají. Porazit se dá však každý a tak se nechme překvapit, jak to v této sezóně dopadne.

Průběžnou tabulku soutěže si můžete prohlídnout  „Zde“

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“

2 komentáře: “Soutěž družstev KP 2V – 4. kolo”

Napsat komentář