Soutěž družstev KP 2V – 6. kolo

ŠK Dolní Čermná o.s. – TJ Slovan Moravská Třebová        1 : 7

Zápasy s  outsidery jsou někdy dosti ošidné a případné podcenění by se mohlo zle vymstít. Jistě si každý pamatuje podobné nečekané nezdary. Tentokrát však jsme nenechali nic náhodě a všichni přistoupili k zápasu zodpovědně, i když na některých byla znát (snad ještě) posilvestrovská únava :-).

1.šachovnice: Dostálek Vladimír (1605) – Kotva Milan (1946)              0 : 1

                       Milan měl svému soupeři co oplácet. Vloni s ním totiž zcela nečekaně a nešťastně prohrál…. Svého úkolu se zhostil s přehledem a  vyhrál bez jakéhokoliv problému.

2.šachovnice: Meleshko Andryi (1946) – Merta Michal (1804)             1 : 0

                       Neznalost zákona – v tomto případě zahájení, neomlouvá! Černý spáchal již v začátku partie dvě hrubé chyby a „odměnou“ mu byl K.O. v duchu Andryiova krajana Klička.

3.šachovnice: Pecháček Tomáš (1622) – Grepl Pavel (1889)                   1/2 

                       Pavel stále nemůže najít svoji obvyklou formu. I v této partii hrál pasivně a pouze díky nezkušenosti svého soupeře nakonec nerozhodný výsledek uhájil. Věřím, že svoji sílu ukáže v nadcházejících těžkých utkáních.

4.šachovnice: Sojma Zdeněk (1865) – Merta Josef (1850)                      1 : 0

                       Zdeněk ukázal svému soupeři, že snažit se v zahájením pouze o výměnu figur s cílem dosažení remízy znamená pouze zvětšování výhody 1.tahu bílého. Jednoduchým manévrováním získal bílý velkou poziční převahu, získal pěšce a partii snadno vyhrál.

5.šachovnice: Slavíček Miroslav (1750) – Chvojka Antonín ( 1827)     0 : 1

                      Bílý sehrál zahájení velmi matně a Tonda toho rychle využil. Po zisku kvality a pěšce pak už snadno vyhrál.

6.šachovnice: Glöckner Jaromír (1833) – Žídek Pavel (1661)              1 : 0

                       Opět jedna partie, vedená na hranici (a někdy i za ní) korektnosti. Hrál jsem snad nejhorší partii sezóny, udělal spoustu chyb a stál jsem na pokraji prohry. Můj soupeř ale (bohudík) kombinační obraty, které by mu poskytly výhodu a zřejmě i výhru, neviděl nebo je nedokázal spočítat. Riskoval jsem mnohem víc, než bylo zdrávo.

7.šachovnice: Motl Ladislav (1637) – Adámek Vladimír (1000)           1/2

                      Vláďa nastoupil k partii evidentně vyčerpaný a hodně unavený, což se samozřejmě na jeho výkonu podepsalo. Hrál pouze na výdrž. Díky soupeři partii uhájil, i když závěrečná pozice, kterou hráči dali za remis je jasně vyhraná (jak ukázal Fritz) pro černého.

8.šachovnice: Nečesánek Josef (1000) – Nikl Josef (1641)                   1 : 0

                       Pan Nečesánek i ve svých 77. letech hraje dobře a pěkně využil chyb svého soupeře, získal pěšce a uplatnil ho k výhře. Pěkný výkon!

    Takže máme zdárně spodní část tabulky za sebou s plným bodovým ziskem a velice slušným skóre. Teď nás ovšem čekají zápasy s těžkými soupeři, které ukážou jak na tom výkonnostně jsme. Je jasné, že například Polička je papírově mnohem silnější, ale hrát (i vyhrát) se dá s každým. Takže: Nepřátel se nelekejme a žádný strach před velkými zvířaty. Hrrrrrrrr na ně! J

  Za 14.dní nejen že budeme hrát s jedním z těžších soupeřů – náladovým Letohradem, ale budou asi probíhat oslavy, ne nepodobné oslavám výhry našich hokejistů na OH v Naganu :-). 20.1. totiž oslaví své 65. narozeniny Milan Kotva, den poté 21.1 má  PADESÁT let duše moravskotřebovského šachu Zdeněk Sojma a 26.1. oslaví 44 let Pavel Grepl….. Přeji všem našim oslavencům, aby své šachové koníky sedlali ještě nejméně dalších 50 let, hodně zdraví, rodinné pohody a radost ze života!

Průběžnou tabulku soutěže si můžete prohlídnout  „Zde“

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“

Napsat komentář