Soutěž družstev KP 2V – 7. kolo

TJ Slovan Moravská Třebová – TJ Spartak OEZ Letohrad      5 ½ : 2 ½

Zápas byl těžší, než ukazuje výsledek. Ve dvou partiích ( 2. a 5.šachovnice) byli naši hráči na pokraji prohry, ale jejich soupeři nedokázali svoji výhodu realizovat. Naopak na 3.desce Pavel přehlédl ve vyhrané věžovce jednotahový mat, který mohl soupeři uštědřit a nakonec také jen remizoval.Letohrad letos nenastupuje kompletní, rostou jim ale noví talentovaní hráči v bratrech Lorencových. V tomto zápasech jsme ale byli objektivně lepší a zaslouženě jsme vyhráli.

 1.šachovnice: Kotva Milan (1940 F) – Mikyska Kamil (1889 F)       1 : 0

                       V den svých 65. narozenin sehrál Milan velmi pěknou partii.Černého výběrem méně hrané varianty v sicilském „drakovi“ zamotal svému soupeři natolik hlavu,že ten spáchal již v 6.tahu hrubou chybu ,ztratil pěšce a stál velmi špatně.V dalším průběhu sice dokázal černý z pozice vydupat zajímavé a nebezpečné obraty, kterými téměř zcela vyrovnal hry, jenže složitá pozice byla tentokrát nad jeho síly.Pěknými manévry získal bílý výhodu znovu na svoji stranu.Černý ukončil své trápení hrubkou v 41.tahu, kdy si králem sám stoupl pod gilotinu.Závěrečná pozice,kdy by dostával mat v centru šachovnice pěšcem je kouzelná….

2.šachovnice: Papáček Miloš (1830 F) – Meleshko Andriy (1943 F)    1/2

                       Andriyho lze tentokrát pochválit pouze za houževnatost a sveřepost, s jakou bránil totálně prohranou partii. Pseudoaktivním tahem v zahájení si vytvořil neléčitelné slabiny v pozici,načež ho bílý potrestal trvalou masáží. Postupně si bílý zřejmě myslel, že partie se vyhraje sama jakkoliv a polevil, čehož Andriy využil  převedl hru do věžové koncovky, která sice byla prohraná,ale ono se to musí umět.V té době už byl zápas celkově rozhodnutý,takže možná i to přispělo k tomu, že bílý dal partii za remis.

3.šachovnice: Grepl Pavel ( 1889 F) – Maceška Bohumír (1856 F)      1/2

                       Pavel hrál celou partii určitě mnohem lépe než v minulých zápasech.V klidném zahájení udělal černý v 17.tahu hrubku, po které získal Pavel zdravého pěšce.Svoji výhodu realizoval – někdy i za přispění soupeře – celkem bez problémů, jenže v rozhodující chvíli přehlédl,že může dát soupeři jednotahový  47. Vd8 mat!!! Místo toho udělal slabý tah a poté , zřejmě konsternován z toho co spáchal ,vyrobil ještě delší chybu v 51.tahu, kdy místo Kxf6 asi vyhrávalo Vxa7 a partii tak pouze zremizoval. Škoda…

4.šachovnice: Janeček Václav (1834 F) – Sojma Zdeněk (1865 F)      0 : 1

                       Jeden z hezkých Zdeňkových výkonů.Bílý zahájil Španělku, ve které se evidentně dobře neorientoval,což milovník Španělky – Zdeněk okamžitě potrestal. Předvedl soupeři rychlé „fandango“ a demoloval bílou pozici  ve stylu toreadora. Otázka „Habla usted espaňol?“ bude asi bílému ještě dlouho vyvolávat kopřivku. J

5.šachovnice: Chvojka Antonín (1827) – Lorenc Josef ml. (1782 F)    1/2

                       Černý si vybral dnes už téměř nehranou variantu Budapešťského gambitu . Pokud ale hraje Jg4, tak to v postatě ani gambit není.Ostřejší je a mladému hráči by slušelo pokračování 3.Je4!?Tonda se sice s variantou vyrovnal,ale bohužel si vybral tu ne zrovna ideální subvariantu,kde má bílý izolovaného dvojpěšce za dvojici střelců.I v dalším průběhu pak nepokračoval přesně a nakonec při přechodu do střední hry udělal hrubku,ztratil 2 pěšce a stál jasně na prohru.Zůstala mu pouze víra ve svoji dvojici střelců a naděje, že to jeho soupeř někde pokazí.A ejhle ! Stalo se…. Malou kombinací získal bílý jednoho pěšce zpět a navíc převedl hru do nestejnobarevných střelců,obsadil králem proměnné pole černého pěšce,svým střelcem zablokoval černá pole a bílý, i přes materiální výhodu už nemohl pozici nijak vyhrát.

 6.šachovnice: Sysr Pavel (1634) – Endl Vlastimil (1591)                   1 : 0

                       Vlasta tuto partii nehrál v dobré pohodě.Svým 13. a 14. tahem dal soupeři velkou poziční výhodu a v závěru, kdy mohl zřejmě úspěšně bránit věžovou koncovku, byť s pěšcem méně, se snad přehmátl a nastavil poslední věž k výměně, po které byla samozřejmě pěšcovka okamžitě prohraná.Proto také partii ihned vzdal.

7.šachovnice: Glöckner Jaromír (1833 F) – Lorenc Adam (1428)    1 : 0

                       Partie se stala pro mého mladého soupeře výukou na téma oběť pěšce za náskok ve vývinu a souhru figur.Vzal si nabízeného pěšce a pak místo jeho vrácení a rychlého vývinu,ho chtěl udržet.Taková „strategie“ přináší vždy matový útok a debakl obránce. Bylo tomu tak i v této partii.Bohužel schází mému soupeří i znalost, kdy se má partie vzdát. Jinak by nepokračoval dalších 30 tahů s figurou méně a vzdal až tah před matem….. I vzdávat partii je umění a znakem hráče…..

8.šachovnice: Janeček Ondřej (1483) – Adámek Vladimír (1000)     0 : 1

                       Bílý  si hned v zahájení vytvořil slabiny na dám.křídle,které Vláďa šikovně zafixoval a bez problémů je využil ke snadné výhře.

Takže máme po 7.kole plný bodový zisk a lze říct,že už nemůžeme sestoupit. JJ J Stále považuji za favority na postup družstva Poličky, jejichž první 3 šachovnice vzbuzují více než jen respekt a Lanškrouna.Nevím jakým zázrakem se tato družstva podařilo Svitavám porazit, ale proč bychom se o podobný zázrak nemohli pokusit i my? Prvořadým úkolem ovšem je vyhrát příští zápas z Ústím „C“. Jejich mladí hráči Mareš,Jániš,Kodytek,Kubišta atd jsou velmi nebezpeční a jistě nám nic zadarmo nedají. Až po tomto zápasu můžeme myslet co dál. Takže: trénovat,připravovat se na své soupeře a věřit si!

 Dodatek: Všiml jsem si,že některým hráčům dělají dlouhodobě problémy koncovky a to zejména věžovky,které se hrají snad nejvíce . Takže připravuji pro všechny , kdo mají zájem, malý přehled ZÁSAD ,platných pro tyto koncovky,jejich úskalí atd. Vše bude z díla bývalého státního trenéra  a mistra FIDE , Františka Pitharta a snad nejlepšího trenéra mládeže ing.Vratislava Hory. Bude to doplněné samozřejmě diagramy a seznamem dostupné literatury. Pokusím se to zpracovat co nejdříve jak to půjde,tedy řádově za 2-3 týdny. (Glöckner)

Průběžnou tabulku soutěže si můžete prohlídnout  „Zde“

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“

Napsat komentář