Soutěž družstev KP 2V – 8. kolo

TJ Slovan Moravská Třebová – ŠK Ústí nad Orlicí „C“           6 1/2 : 1 1/2

    Ze zápasu jsem měl jisté obavy, protože vím, jak mladí ústečtí hráči dokáží zabojovat a znepříjemnit život svou herní dravostí. I když soupeři přijeli mírně oslabeni, celkově mne – řečeno na rovinu – zklamali. Možná neměli svůj den, ale těch hrubých chyb bylo na družstvo, které je na předních příčkách soutěže, až příliš mnoho. Celkový výsledek je pro nás nečekaný, ale naprosto zasloužený. A mohlo to být ještě lepší, nebýt toho, že na posledních dvou šachovnicích jsme soupeři zbytečně darovali remízy, v jasně vyhraných pozicích…. Jejich mladí hráči ale mají před sebou velkou budoucnost a Ústečákům je opravdu co závidět.

 1.šachovnice: Kotva Milan (1946) – Mareš Jan (1950)                      1 : 0

                       V Milanově oblíbené Španělce vyrukoval jeho soupeř s Archangelskou variantou, jejíž obliba je v poslední době na vzestupu. Bílý udržel v zahájení lehkou výhodu,kterou ale svým 13.tahem De3 vypustil a ústecká naděje ho začala pomalu přivádět do úzkých. Na král. křídle bílého se schylovalo k bouřce. Malou kombinací získal černý  pěšce a nad bílým se stahovaly mraky. Jenže starý lišák Milan jemnými manévry rozehrál svého střelce, který ovládl černá pole a byl za pěšce slušnou kompenzací. Konec partie byl ale pro mne zklamáním. Čekal jsem lítý boj, ale Jenda Mareš udělal dvě nepřesnosti a hned poté hrubou chybu, po které musel ihned vzdát.

2.šachovnice: Kameník David (1867) – Meleshko Andrey ( 1943)   0 : 1

                       Bílý si vybral dnes už málo hranou a dosti krotkou variantu sicilky a již 8. a 9. tahu se dostal do mírné nevýhody. V 19.tahu pak přišel  hrubý kiks bílého, po které Andriy získal zdravého pěšce, kterého pak v dalším průběhu přesnou hrou uplatnil. Dobrá práce Andriy!

3.šachovnice: Grepl Pavel (1889) – Kubišta Ladislav (1895)             1/2

                       Oba soupeři si drželi vyrovnanou pozici nepouštěli se do žádných dobrodružství. V 18.-20. tahu však Pavel pokračoval nepochopitelně pasivně a dostal se do zbytečných problémů. Navíc přehlédl elegantní výmluvu ve 20.tahu. Černý mu však pomohl, kdy na oplátku on neviděl, jak zvětšit svoji výhodu, takže partie rychle přešla do zcela remízové věžové koncovky.

4.šachovnice: Jániš Petr (1811) – Sojma Zdeněk (1865)                  0 : 1

                       Hrát královský gambit bez hlubších znalostí teorie prostě nejde. Bílý, do této partie 100% úspěšný, si troufnul víc, než bylo zdrávo a zkušený hráč, jako je Zdeněk ho tvrdě vytrestal.  Známý bonmot: „to bych raději nevečeřel“ zde platí dvojnásob… J

5.šachovnice: Chvojka Antonín (1827) – Kapoun Vít (1765)         1 : 0

                       Nemohu se zbavit dojmu, že varianta Anglické, kterou hraje Toník s oblibou, není to pravé ořechové. Dvojice střelců bílého je sice velmi silná, ale nejsem přesvědčen, že při správné hře černého je dostatečnou kompenzací za zcela zdevastované pěšce dámského křídla. Tentokrát mu soupeř dost pomohl. Ovšem v postavení, kdy měl bílý už navíc střelce proti pěšci, si bílý zalaškoval a vyhrál pouze za silného přispění nezkušeného soupeře. Bod je bod, jenom nevím, jak by se v téhle variantě bílý popral se silnějším soupeřem.

6.šachovnice: Glembek Bohumír (1756) – Glöckner Jaromír (1833)    0 : 1

                      Souboj dvou veteránů byl krátký. Bílý mi v odmítnutém Wolga gambitu usnadnil roli svým (již) 5. nepřesným tahem, po kterém byla sice hra vyrovnaná, ale pro bílého už dost obtížná. I v dalším průběhu mi soupeř usnadnil roli příliš měkkou hrou, takže po ochromení jeho dám. křídla už hrozil  nejen postup pěšce do dámy, ale i přímý matový útok na opačném křídle. Bílý pak spáchal harakiri, po kterém okamžitě vzdal.

7.šachovnice: Adámek Vladimír (1000) – Grundman Vít (1451     1/2

                      Vláďa má ještě mezery v teorii, které ale (zatím) kompenzuje velmi nápaditou střední hrou. Největší slabinou jsou však pro něj koncovky, kde ve své 1. sezóně ztratil už několik půlek. I tak je jeho zatímní výkon milým překvapením a přínosem pro družstvo. V této partii měl naprosto vyhranou koncovku věže proti dvěma spojeným pěšcům. Neznal však zákon, že věž patří za soupeřova pěšce a vlastní král před pěšce!  Proto pouze remis.

8.šachovnice: Driemer Jaroslav (1539) – Nečesánek Josef (1000)   1/2

                      Typická partie pana Nečesánka. Opatrná hra s využitím nepřesností soupeře. Bohužel k tomu přistupuje i přílišná smířlivost – možná obavy o výsledek. V pozici, kdy se soupeři shodli na remíze, stojí černý jasně lépe, ne-li už na výhru. Pěšcová struktura bílého dám. křídla + velká slabina  pd4 dávají černému rozhodující výhodu.

Příští kolo hrajeme v Poličce „zápas roku“. Nikdo z nás asi na začátku sezóny nečekal, že budeme mít na dosah postup do KP I. Jenže nyní nám stojí v cestě největší favorit, za kterého navíc hrají 3 hráči z předních šachovnic jejich áčka. Jistě nastoupí v nejsilnější sestavě. Stále tvrdím, že jsou proti nám velcí favorité, ale nevidím důvod, proč se s nimi nepoprat a nezkusit to. Takže: hrajme svoji hru, snažme se a ono se uvidí. Prohrát s lepším není jistě hanba, ale zadarmo nedejme ani ň!

Průběžnou tabulku soutěže si můžete prohlídnout  „Zde“

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“

Napsat komentář