Soutěž družstev KP 2V – 9. kolo

TJ Štefanydes Polička B – TJ Slovan Moravská Třebová       4 1/2 : 3 1/2

     Tak zápas sezóny máme za sebou. Do Poličky jsme odjížděli s odhodláním nedat soupeři svoji kůži zadarmo. Poličáci však tentokrát nenechali nic náhodě a nastoupili v nejsilnější sestavě a tak na všech šachovnicích měli hráče s výrazně lepším Elem.  

1.šachovnice: Červený Petr (2269) – Kotva Milan (1946)     1 : 0

                       Milan se proti poličské jedničce dlouho držel. Tlak Červeného však neustále rostl, až dokázal získal kvalitu. Milan, i po této ztrátě docela dlouho svému soupeři vzdoroval, nakonec však udělal pár slabších tahů, které Červený využil v útoku na královské křídlo. Pozici nebylo možné udržet.

 2.šachovnice: Meleshko Andriy (1943) – Paščenko Jaromír (2105)   1 : 0

                       Andriy se pustil do svého soupeře neohroženě a k síle soupeře neměl žádný respekt. Černý hrál celou partii dost ležérně, jakoby spíš čekal pouze na chybu soupeře. Ta však nepřicházela a spíš Andriy začal svůj tlak na dámském křídle stupňovat, nakonec svého soupeře pěkně přehrál a zaslouženě zvítězil. Pěkná partie.  

3.šachovnice: Houška Bronislav (2015) – Grepl Pavel (1889)     1 – 0

                   Ani Pavel nestál ve své partii špatně, ba naopak. Útok však na soupeřova krále trochu uspěchal a nepodařilo se mu do hry zapojit dostatek svých figur. Především jeho věže působily dost bezzubě. Škoda, partie mohla výsledkově dopadnou i opačně.

4.šachovnice: Sojma Zdeněk (1865) – Smejkal Jan (1975)                  1/2

                      Těžko něco o této partii napsat. Ještě budu mít k vůli ní hodně bezesných nocí. Partii jsem rozehrál dost špatně. Honza Smejkal „obětoval“ figuru za dva pěšce a jeho tlak sílil. Ze šlamastiky se mi však podařilo dostat a nakonec jsem přešel do vítězné koncovky. A pak to přišlo. Místo jednoduchého natažení h pěšce a postavení dámy jsem ztratil jedno tempo nesmyslným tahem s králem. Tentokrát jsem měl jít z Poličky pěšky já 🙁

5.šachovnice: Sodomka Adam (1879) – Chvojka Antonín (1827)         1/2

                       Tonda nerozehrál zahájení dostatečně přesně a stál pozičně o trochu hůře. Jeho soupeř ovšem taky nic nevymyslel, a tak dělba bodu byla spravedlivá.

6.šachovnice: Endl Vlastimil (1591) – Sion David (1841)     1/2

Tuto partii se mi nepodařilo přehrát. Podle informace od Vlastika prý nestál v ní špatně. Udělal však v časové tísni chybu a ztratil celou figuru. Škoda, letos hraje Vlasta velmi dobře a bohužel se vybral smůlu v nepravý okamžik.

7.šachovnice: Švanda Radek (1850) – Glöckner Jaromír (1833)     1/2

Do této doby stoprocentní Jarda nastoupil k utkání po otřesu mozku a tak nebylo jisté, jak se jeho nemoc na partii projeví. Na jeho hře bylo vidět, že nebyl ve své kůži a myslím, že získaný půl bod byl asi maximem, co mohl získat.                        

8.šachovnice: Adámek Vladimír (1000) – Charouz Milan (1651)    1 – 0

                      Docela pěkné překvapení v zápase. Laďa hrál svoji partii pečlivě a bylo v ní vidět odhodlání zvítězit. Sám si do partiáře napsal ke svému 50sátému tahu dva vykřičníky a doopravdy si je zasloužil. Přešel do věžové koncovky, se kterou si věděl rady a soupeře zaslouženě přehrál.

Co dodat závěrem. Udělat dvě hrubky v jednou zápase, je na tak silného soupeře jako je Polička, moc. Byli jsme kousek od návratu do KP1 a teď už máme pouze teoretické možnosti. Příští zápas nás však čeká silný Lanškroun a v posledním kole nás můžou potrápit i Svitavy. O postupu Poličky je už nejspíš rozhodnuto, ale stát se může cokoliv a tak musíme bojovat do poslední partie :-).

Co o zásase napsali Poličáci, si můžete přečíst na jejich webových strándkách  „Zde“ . Prohlídnout si tam můžete i pár momentek.

Průběžnou tabulku soutěže si můžete prohlídnout  „Zde“

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“

Napsat komentář