Soutěž družstev KP 2V – 10. kolo

TJ Slovan Moravská Třebová – TJ Lanškroun               2 : 6

    Po zápase v Poličce, kde jsme prohráli opravdu velmi nešťastně, nám zbývala už jen velmi malá teoretická šance k postupu. K tomu bychom potřebovali „maličkost“  – vyhrát zápas s Lanškrounem a Polička by musela ztratit bod s Ústím n. Orl.. Jenže už první bod se ukázal jako nesplnitelný. Na všechny jakoby padla krize a Lanškroun hrál skutečně dobře a uštědřil nám těžkou lekci. A nutno říct – že zaslouženě. Byl prostě lepší…..

 1.šachovnice: Kotva Milan (1940 F) – Pokorný Tomáš (2218 F)       0 : 1

                       Nejlepší hráč soutěže nedal Milanovi šanci, využil přesně jeho malá pochybení v zahájení a vyhrál prudkým útokem, který zakončil nádherným tahem.

2.šachovnice: Havelka Josef (1900 F) – Meleshko Andryi (1943 F)    1/2

                       Ani jeden z hráčů nechtěl nic riskovat a po pár výměnách vyústila partie v jasnou remis.

3.šachovnice: Grepl Pavel (1889 F) – Solil Roman (1983 F)              0 : 1

                      V oboustranně nepřesném zahájení získal Pavel slušnou poziční výhodu. Postupně, zřejmě pod dojmem časové tísně, však udělal několik měkkých tahů a soupeř toho okamžitě využil k vyrovnání hry. Krize bílého přišla v rozmezí 41. až 44.tahu, kdy si hrubou chybou uzavřel vlastní dámu. Smutný konec na sebe nenechal čekat dlouho.

4.šachovnice: Procházka Petr (2008 F) – Sojma Zdeněk (1865 F)    1 : 0

                       Skotská hra je staré, ale stále výborné zahájení pro kombinační hráče. Jak je na partii vidět, dá se hrát i pozičně zvlášť, když ji černý hraje pasivně. Zdeněk neměl tentokrát svůj den. Manévr černého ve 13. (Jd8?) a 14. tahu (c5) opravdu nelze nazvat dobrým. A když pak ve stísněné pozici chtěl kombinačně (a chybně) zjednodušit pozici, ztratil bez náhrady pěšce, navíc s velmi špatnou pozicí.

5.šachovnice: Chvojka Antonín (1827) – Paukert Ivo (1761)            0 : 1

                       Celou partii se soupeři přetahovali o výhodu, ale v postatě bezvýsledně. Vůbec nevím, kde bílý udělal chybu, protože s blížící se čs. kontrolou jsou jejich partiáře nečitelné, chybí několik tahů, takže partii nelze rekonstruovat. Lze pouze konstatovat, že bílý prohrál…..

6.šachovnice: Ambrož Antonín (2050 F) – Endl Vlastimil (1591)      1/2

Neskutečná partie, jakou jsem ještě nikdy neviděl. Vlastík stavěl svoje střelce i věže na neuvěřitelná pole, pozici při plných figurách „zavinul“ tak, že ji jeho soupeř, ač o 450 bodů Ela silnější, nedokázal prorazit a po marných pokusech sám nabídl remiz. Sice se soustředil na tlak na dámském křídle, ale ten k ničemu nevedl. Proč ovšem neprorazil pozici na křídle opačném, je pro mne záhadou.

7.šachovnice: Glöckner Jaromír (1833 F) – Kolomý Štěpán (1624 (F)  1/2

                       Zřejmě moje nejhorší partie této sezóny. Už bývalý trenér reprezentantů a skvělý hráč 60.let min. století, pan František Pithart říkával: „ Systém Cole – nehraj, vole!“ :-). A já jsem ho, ke své škodě neposlechl a pokusil se soupeře překvapit. Jenže k tomu bych musel hrát poněkud tvrději a ne pouhé popotahovat figurkami. Už v 8.tahu, kdy jsem lajdácky nezahrál 8.e4!, což je zákl. motiv v tomto systému, jsem dal soupeři možnost získat lepší hru. A jen jeho bojácnost mu nedovolila, aby mne totálně přehrál. Střelcová koncovka už se vyhrát nedala, zvlášť když soupeř ji snadno zvládl.

8.šachovnice: Vaculík Jakub (1763 F) – Adámek Vladimír (1000)       1/2

                       Vláďa, jako jediný, měl v tomto zápase šanci partii vyhrát. Koncovku J proti špatnému S však nesehrál přesně, výhodu ztratil. Škoda.

   Nelze předpokládat, že by Polička i Lanškroun oba své poslední zápasy prohráli, takže obsadíme – mnou již před sezónou avizované, 3.místo. Možná, že budeme trochu zklamaní, ale buďme realisté. Tentokrát byli soupeři prostě lepší.

A co se nepodařilo letos, může se podařit příští rok. Zvlášť, když se podaří realizovat přestup Karla Černého, silného hráče na úrovni Ela > 2100.

 Poslední kolo hrajeme ve Svitavách s jejich Áčkem a můžeme si v klidu hru vychutnat podle svého gusta, protože to bude boj, ve kterém už ani jednomu družstvu nejde o umístění – pouze o renomé.

PS) Pokud v textu najdete nějaké mé obvyklé chybičky, obracejte se, prosím, na moji jazykovou korektorku, při dalším setkání v MT! 🙂 🙂 🙂

Průběžnou tabulku soutěže si můžete prohlídnout  „Zde“

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“

Napsat komentář