Soutěž družstev KP 2V – 11. kolo

ŠK Svitavy „A“ – TJ Slovan Moravská Třebová             2 ½  :   5 ½

Zápas sice už nerozhodoval o ničem, ale přesto měly partie bojovný charakter jako před dvěma lety, kdy jsme ve Svitavách rozhodli o našem postupu do KP I. Vyhráli jsme, jako ostatně téměř každý rok, naprosto jasně, celkem bez problémů. Domácí jsou seriózním soupeřem a nikdy tam nedocházelo k nějakým sporům. Snad jediná připomínka: Družstvo hostí sedí čelem k velkým oknům, které nemají žaluzie. Při ostrém slunci pak hráčům slunce svítí přímo do očí a polovina šachovnice je ve stínu, druhá na slunci – což je velice nepříjemné. Doporučoval bych proto domácím, aby tento nedostatek odstranili.

1.šachovnice: Krušina Patrik (1897) – Kotva Milan (1946)            0 : 1

                      Velmi pikantní souboj trenéra a jeho žáka. Očekávaná přátelská remis se nekonala a soupeři se do sebe pustili s velkou vervou. Milan tlak bílého postupně eliminoval, využil jeho malých nepřesností a po pěkných zápletkách dovedl partii k výhře.

2.šachovnice: Meleshko Andryi (1943)  – Bartoš Karel (1870)       1 : 0

                      Černý se stal další obětí velice jedovatého systému, který Andryi proti Sicilské obraně rád používá. Jeho soupeř se v nezvyklém postavení neorientoval dobře a bílý krok za krokem svoji pozici zesiloval až k výhře. Dobrá práce Andryi!

3.šachovnice: Havel František (1862) – Grepl Pavel (1889)             1/2

                      Partie mi připomínala dva boxery v ringu, kteří kolem sebe krouží, občas vystřelí k úderu, ale nikdy se netrefí….. Více iniciativy sice projevil povinně bílý, ale to nestačilo k ohrožení soupeře. Prostě remis…..

4.šachovnice: Sojma Zdeněk (1865) – Maděra Stanislav (1803)     1 : 0

                      Tahle partie byla pro Zdeňka odměnou za všechna příkoří, která musel podstoupit na počátku soutěže. Hrál uvolněně, využil všech naivních chyb, které jeho soupeř vyrobil a závěr si pak patřičně vychutnal.

5.šachovnice: Kozák David (1795) – Chvojka Antonín (1827)        0 : 1

                       Bílý sehrál jednu z nepoužívanějších variant král. indické špatně. Na dámském křídle nevytvořil nic na rozdíl od černého na křídle opačném. A když tam bílý trochu pomohl, o výsledku bylo rozhodnuté.

6.šachovnice: Endl Vlastimil (1591) – Rosenkranz Jindřich (1729)   1/2

                      Oba soupeři hráli systémem „safety first“, takže než se kdo nadál, nebylo skoro čím hrát. Ale: Co ten 4.tah Vlastíku???

7.šachovnice: Riedl Vladimír (1733) – Glöckner Jaromír (1833)       1/2

                       V mé oblíbené Alechince mne soupeř překvapil nezvyklým tahem, který už z praxe zmizel kdysi v turnajovém pravěku. Pokud mne paměť neklame, tak naposledy to proti mně hrál kdosi v krajském přeboru Brněnského kraje, snad v roce 1975…. A tak se mi z hlavy ztratilo, jak to vyvrátit a získat lepší hru. U partie jsem si nevzpomněl a zahrál špatně. Dlouho mne soupeř „přežvykoval“, ale přechod do koncovky už nezvládl. Takže jsem partii se štěstím zachránil. Kuriózní ale je, že se mi celá varianta najednou vybavila při cestě domů za volantem. A Fritz mi potvrdil  její správnost.

8.šachovnice: Lattenberg František (1675) – Velešík Marian (1411)   0 : 1

                       Pan Lattenberg obětavě zaskočil za Vláďu, který musel plnit své pracovní povinnosti. Hrál ale příliš pasivně až bojácně. V horší pozici pak nastavil figuru…..

Podle mých předpokladů jsme skončili na 3. místě. Jestli je to úspěch nebo ne, ukáže až detailní zhodnocení celé sezóny. Všichni hráči bez rozdílu bojovali a snažili se o co nejlepší výkon. Vždycky ale není posvícení…. Tento rok by do naší skupiny neměl sestupovat nikdo, takže bychom se mohli o postup pokusit v přímém souboji příští rok s Lanškrounem. Je ale nutné zajistit posílení Karlem Černým!

Přeji všem členům oddílu Veselé Velikonoce !

Konečnou tabulku soutěže a podrobnosti o jednotlivých kolech si můžete prohlídnout  „Zde“

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie

A ještě pár momentek ze zápasu v „Galerii“

Napsat komentář