Soutěž družstev KP 2V – 1. kolo

TJ Slovan Moravská Třebová – SK + Sokol Žamberk „B“       5 ½ : 2 ½

Rok se s rokem sešel a je tady zas čas bojů těch 32. neposlušných figurek. Opět budeme dumat, jak jsem mohl udělat takovou chybu, jak jsem mohl snadno tu partii vyhrát a přesto nevyhrál, že už raději nebudeme hrát, když děláme takové hloupé tahy a po 14. dnech už budeme před klubovnou nedočkavě čekat na dalšího soupeře….. Takové jsou prostě šachy: někdy krásné, někdy kruté, ale vždy svými příznivci milované.

   V 1. kole nám los přisoudil soupeře, který dovede být velmi nepříjemný. Letos k nám ale přijel v dost oslabené sestavě, takže jsem předpokládal výhru o 3 – 4 body. Zvlášť, když na čelné šachovnici nastoupil náš host, můj dlouholetý šachový kamarád  IM Zdeněk Beil. Potkali jsme se znovu asi po 30. letech a  bylo to setkání velmi příjemné. Je to stále ten klidný, elegantní pán, ničící své soupeře strojovou šachovou technikou a využívající každé sebemenší nepřesnosti soupeře k zisku výhody, kterou pak dovede až k výhře.

   Zápas ale začal velice nečekaně rychlou prohrou na 6. šachovnici, kde Pavel opravdu neměl svůj den. Zřejmě byl přemotivovaný a chtěl tolik, že neviděl nic…. Stává se to občas, takže věřím, že další zápasy bude Pavel opět tou oporou, jako byl vždy.

   Nečekaných komplikací bylo v tomto zápase více, než je zdrávo. Bohužel Andryi v pozici s volným pěšcem navíc uspěchal řešení a přehlédl ztrátu figury. Protože se mu něco podobného stalo i v zápase s Č. Třebovou, kde hostuje, jde asi o přechodnou krizi. Je to ale bojovník, takže už v příštím kole jistě ukáže svoji sílu.

   Velkou pochvalu si za svůj výkon zaslouží Tonda Chvojka, který MUDr. Zámečníka přehrál v jeho oblíbené Anglické černými naprosto přesvědčivě. Ostatní členové družstva zahráli v podstatě svůj standart s více či méně dobrým výsledkem.

   Projevila se asi předsezónní nerozehranost, protože papírově podle Ela jsme měli větší převahu, než ukazuje celkový výsledek. A jestli jsme si pro tuto sezónu dali jediný cíl – a to je postup do KP I, tak musíme dokazovat v každém zápase, že na to výkonnostně máme.

1.šach. :  Beil Zdeněk (IM 2232 F) – Wiesinger Wolfgang (1944 F)    1 : 0

                Černý nehrál špatně, jenže v boji o centrum (pole e5) nezahrál v 7. tahu Sg4 (místo e6), což bílému stačilo k zisku malé, ale trvalé výhody. Sporná byla od černého i výměna dam, která výhodu bílého jen zvýraznila. Nezvyklý, ale účinný byl manévr bílého Vh1 – h4 – d4. Uplatnění malé výhody předvedl bílý ukázkově.

2.šach. :  Kalous Tomáš (1874 F) – Kotva Milan (1996 F)                   0 : 1

              Výhoda Milanových soupeřů je v tom, že se mohou na něj připravit. Po 1.e4 odpovídá, téměř vždy pouze e5. Bílý si tedy přichystal, při vědomí Milanovy síly, výměnnou Španělku, kde při správné hře má bílý dlouho, sice miniaturní, ale přece jen výhodu. Po několika malých a oboustranných nepřesnostech ve střední hře hráli oba soupeři urputně až do posledních zbývajících minut. Bílý ale přepjal strunu, kdy si svého střelce umístil  téměř do ofsajdu, čehož černý využil k průlomu na opačném (královském) křídle a vykouzlil nečekané: nekrytelný mat.

3.šach. :  Meleshko Andryi (1994 F) – Brdíček David ( 1682)               0 : 1

               Andryi se specializuje na málo hrané varianty. V této partii to bylo proti Sicilské zvlášť markantní. Získal malou výhodu a bušil do svého soupeře seč mu síly stačily. Černý se však bránil poměrně dobře a navíc se snažil i o protihru. Bílý si vytvořil volného, postouplého pěšce a výhodu stále zvětšoval. Ve chvíli, kdy mohl rozhodnout se ale ukvapil, přehlédl soupeřův mezitah a ztratil figuru….. Pamětníci jistě vzpomenou, že podobné nemilé příhody byly vždy se Žamberkem běžné.  J

4.šach. :  Zámečník Bohumír (1919 F) – Chvojka Antonín (1909 F)   1 : 0

               Klobouk dolů před bílým, jak dokáže ještě ve svých 80. letech hrát. Na šachovnici se vždy, kdy hraje bílými, objeví jeho milovaná Anglická, a téměř vždy stejná varianta. Toník sehrál zahájení dobře a poměrně snadno vyrovnal hru. V okamžiku, kdy získal dvojici střelců a silnou protihru po černých polích jsem nepochyboval, že v partii zvítězí. Bílé figury byly velmi pasivní a tak to dopadlo podle očekávání. Bílý se sice ještě pokoušel asi 2x o nalomení černého nabídkou ke smíru, ale Tonda už byl neoblomný.

5.šach.:  Sojma Zdeněk (1834 F) – Kacálek Karel (1717 F)                   1 / 2

              Mám dojem, že Zdeněk v této partii věnoval soupeři půlku jako dárek k jeho pondělnímu svátku. Zahájení sehrál velice nepřesně a i v dalším průběhu nenašel na soupeře – nebo spíš na řešení pozice, recept.V závěru partie musel o remis dokonce sám bojovat. Prostě partie na rozjezd sezóny.

6.šach. :  Kopal Vladimír ( 1502) – Grepl Pavel ( 1828 F)                    1 : 0

               K partii lze říct jediné: kolaps černého, který si prožil hororový start do sezóny. Věřím, že příště už to bude zase ten starý dobrý Pavel a jeho nátlaková hra.

7.šach. :  Glöckner Jaromír (1830 F) – Kubalík Michal (1422)           1 : 0

               V neobvyklém  zahájení (jak jinak?) se černý orientoval pouze s obtížemi a chybou už v 7. tahu ztratil pěšce s děravou pozicí. Zkoušel jsem se mu dostat rychle na jeho krále, tak jsem otevřel pozici (22.e4), ale pravděpodobně to nebylo přesné pokračování. Ale když černý pominul svoji jedinou a poslední šanci k vyrovnání hry bylo rychle rozhodnuto. Partie skončila jako druhá v pořadí.

8.šach. :  Mazura Jaroslav (1567) – Endl Vlastimil (1609)                   0 : 1

               Partie, kdy se u obou hráčů střídaly možnosti výhry a prohry. Předposlední chybu udělal Vlastík, takže partii vyhrál.

Příště hurá na Kunvald!!!

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“

Průběžnou tabulku soutěže a podrobnosti o jednotlivých kolech si můžete prohlídnout  „Zde“

Napsat komentář