Soutěž družstev KP 2V – 2. kolo

ŠO K a.s. Kunvald – TJ Slovan Moravská Třebová 3 ½  :  4 ½

Hodnotit výsledek tohoto zápasu a výkony hráčů je snad úkolem pro psychologa, ale ne pro přímého účastníka. Lze říct, že jsme si vybrali ten pověstný slabý den, který nás postihne každou sezónu. Hráli jsme opravdu velmi špatně a to bez výjimky. Snad jedině Zdeněk Sojma , který se po špatném úvodu v partii vzpamatoval a využil chyb soupeře, by obstál.

Nicméně nelze pominout obětavost pana Nečesánka, který ve svých 76.letech, po těžkém infarktu a s mnoha zdrav obtížemi nastoupil a ještě uhrál ½ bodu. Při vší úctě k soupeři, vyhráli jsme tentokrát jen díky paní Štěstěně…… a neomlouvá nás, ani absence všech tří hostů a Milana Kotvy, který hraje na turnaji v Brně.

1.šachovnice:   Vymětálek Petr (1875) – Meleshko Abdryi (1994)       1/2 : 1/2

Hrála se Svešnikovova var.sicilské. Po slabším 7.tahu bílého nenašel Andryi správnou odpověď a když sám v 15.tahu opomenul zásadní Sg5 s výměnou černopolných střelců, partie rychle vyústila v šedou remízu.

2.šachovnice:   Chvojka Antonín (1909) – Lacko Dušan (1807)             1 : 0

Tonda měl zase jeden ze svých „uspěchaných“ dnů. Hrál bezdůvodně rychle a nedobře. Za zmínku stojí pouze fakt, že OBA soupeři od 15.tahu předvedli „doktorské“ písmo, kdy vyluštit zápis bylo nad moje síly. Navíc, když vynechávali tahy. Dokážu přečíst 200 let starý švabach , ale tohle už bylo nad mé síly.

3.šachovnice:   Hodek Roman (1702) – Sojma Zdeněk (1834)                0 : 1

Omylem v zahájení, kdy si černý vzal soupeřova pěšce jinou figurou než měl, se dostal do obtížné situace, kdy hrozilo chycení zatoulaného jezdce. Soupeř ale nepokračoval správně, naopak se dopustil několika nepřesností, které Zdeněk využil  k očekávané výhře.

4.šachovnice:   Grepl Pavel (1828) – Dvořák Eduard ( 1742)              1/2 : 1/2

Pavel rozehrál svůj oblíbený dám.gambit. Ještě v zahájení mu soupeř pomohl k výhodě slabým tahem (h6), který oslabil černou pozici a bílý řešil situaci kombinačně. Soupeř nesprávně spočítal variantu a přišel o kvalitu.V tom okamžiku byla partie pro bílého naprosto jasně vyhraná. Jenže Pavel sebral soupeři ještě pěšce, poté kvalitu vrátil a pěšcovku, která byla lehce vyhraná, nezvládl a chybným tahem dal soupeři tempo a tím mu daroval i půlku bodu. Škoda – protože Pavel potřeboval získat sebedůvěru po minulém nezdaru.

5.šachovnice:   Štěpán Stanislav (1692) –  Glöckner Jaromír (1830)    1/2 : 1/2

Tak jsem zase jednou předvedl neuvěřitelný kolaps. Ze zahájení s vyhranou pozicí a pěšcem víc a pak jeden slabý tah za druhým. Soupeř se pak už bránil docela přesně, až jsem se divil. Výhru po 45.tahu už nenašel ani Fritz…..

6.šachovnice:   Adámek Vladimír (1000) – Rusz Gustav (1633)             1 : 0

Když jsem viděl postavení na šachovnici po pár tazích, nevěděl jsem co se děje. Tak atypický a originální vývin od bílého je vidět málokdy.Tím neříkám, že to bylo dobré, ale dokonale  tak zmátl svého soupeře,který sice získal pěšce, ale nezvládl zápletky.Věžová koncovka už asi byla vyhraná, i přes oboustranně nepřesné hře, pro bílého.Ten bod byl velmi důležitý. Díky Vláďo!

7.šachovnice:   Tobiška Jaroslav (1735) – Navrátil Miroslav (1708)  1/2 : 1/2

Mám dojem, že oba soupeři si od začátku přáli smír. Podle toho taky vypadalo zahájení, které po hromadných výměnách figur nic jiného než remis soupeřům neumožňovalo.

8.šachovnice:   Nečesánek Josef (1553) – Krčmář Stanislav (1545)    1/2 : 1/2

Bílý vybudoval pevnou pozici a nijak se nepokoušel rovnováhu sil narušit. A protože ani černému se nechtělo jít na riziko, skončila partie spravedlivou remízou. Mně zbývá pouze vyslovit panu Nečesánkovi poděkování za velkou obětavost a úctu před jeho vztahem ke klubu.

Takže jsme přežili – řečeno obrazně – svoji smrt a je nutné si z toho vzít ponaučení. K dalším zápasům je potřeba nastupovat v co nejsilnější sestavě a s respektem k soupeři. Svitavy v příštím kole  budou určitě mnohem těžším soupeřem.

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“

Průběžnou tabulku soutěže a podrobnosti o jednotlivých kolech si můžete prohlídnout  „Zde“

Napsat komentář