Soutěž družstev KP 2V – 3. kolo

TJ Slovan Mor.Třebová – ŠK Svitavy   6 : 2

V minulém zápase jsme bojovali sami se sebou, takže bylo nutné všehno si srovnat a jít do dnešního zápasu s čistou hlavou. Samozřejmě pomohlo i to, že jsme nastoupili v mnohem silnější sestavě. Od začátku se hry začaly komplikovat a bylo vidět „tah na branku“ – zkrátka šli jsme za vítězstvím tak, jak se na kandidáta postupu (o který bojujeme) sluší a patří.

1.šachovnice: IM Beil Zdeněk (2232) – Krušina Patrik (1909)            1/2

Hru Zdeňkova mladého soupeře sleduji už 3 roky a musím říci, že se neustále zlepšuje. Má velice solidní výběr zahájení, kterému rozumí a jeho hra působí vyzrálým dojmem. Byl jsem proto zvědav na jeho boj s IM. Hrála se Grünfeldova obrana a když jsem sledoval jednotlivé fáze hry, pozice mi připomínala školení u našeho největšího znalce této obrany, kterým je bezesporu GM Jansa. Bílý sice v jednom momentu mohl hrát agresivněji, ale zároveň by to bylo i riskantnější. Vzhledem ke stavu zápasu, když už jsme vedli 3:1, dal Zdeněk soupeři hru za remis. Objektivně vzato to asi remis byla.

2.šachovnice:  Bartoš Karel (1837) – Kotva Milan (1996)                    0  :  1

Bílý nastoupil zřejmě s velkým respektem a jeho hra byla v zahájení dosti pasivní. Přitvrdil až už zřejmě bylo pozdě a Milan toho okamžitě využil. Nenápadný pěšec „h“ měl v brašně generálskou hůl.

3.šachovnice:  Meleshko Andryi (1994) – Havel František (1864)       1  :  0

Pokus černého o „netradiční“ zahájení Andryi  bílému zatrhnul hned po pár tazích a rychle získával větší a větší převahu, kterou pak trpělivou hrou dovedl k výhře. A to tak pečlivě a nenápadně, že jeho soupeř začal nevěřícně vrtět hlavou až 3 tahy před koncem. J

4.šachovnice:  Maděra Stanislav (1788) – Chvojka Antonín (1909)     0  :  1

Bílý sehrál základní tahy dnes nejhranější varianty král.indické skoro přesně, ale poté asi přestal pozici dostatečně rozumět, protože tah od tahu předával iniciativu černému. Po zajímavých manévrech získal černý centrálního pěšce se strategicky vyhranou pozicí, ale technicky obtížnou. Koncovku věží a nestejnobarevných střelců však Toník tentokrát zvládl výborně a i přes malou nepřesnost v závěru, zaslouženě partii vyhrál. Bohužel posledních cca 7 tahů partie mi chybí – zápis mi někdo omylem sebral….

5.šachovnice:  Sojma Zdeněk (1834) –  Kozák David (1797)                  0  :  1

Po oboustranně nepřesně sehraném zahájení získal černý neustálý tlak a bílý jen s obtížemi odrážel jeho nájezdy. Partie skončila Zdeňkovým přehlédnutím figury, ale se zatoulanou a zabarikádovanou věží na král.křídle a bez jakéhokoliv cíle k útoku by ho čekal asi dlouhý a zřejmě marný boj o záchranu, jak pravil můj křemíkový kamarád Frittz.

6.šachovnice:  Křeček Jiří (1733) – Grepl Pavel (1828)                          0  :  1

Na Pavlovi je vidět, že si nevěří. To se občas stává každému. Proto si myslím, že dnešní partie mu vrátí sebevědomí a bude hrát opět ve své lepší formě, jak jsme ho znávali dříve. Dnes sice hrál zahájení nepřesně, ale poté hezky využil soupeřova „hladu po materiálu“ a s gustem mu dal hezký mat!

7.šachovnice:  Glöckner Jaromír ( 1830) – Rosenkranz Jindřich        1  :  0

Nerad bych, aby to vyznělo jako samochvála,ale asi mi všichni dají za pravdu, že tato partie byla dnes nejzajímavější, nejsložitější a nejrychlejší. Můj soupeř prostě nepochopil o co v tomto 140 let starém gambitu jde a hrál podle pouček, což ho stálo tempo a spolu s malou nepřesností byl rázem po 65.minutách konec. Prostě hezká miniaturka.

8.šachovnice:  Riedl  Vladimír (1697) – Endl  Vlastimil (1609)               1/2

Zahájení partie připomínalo Pirc-Ufimcevovu obranu, ale po několika tazích přešli oba soupeři k vlastní tvorbě. Bílý si udržoval minimální výhodu, ale Vlastík připomínal svojí obranou Vitalije Klička. Nechal do sebe bušit, aniž byl jakkoliv zasažen. Vše pokrýval a figurky postupně ze šachovnice mizely. Remíza byla zřejmě neodvratná….

* * * * *

Zápas se Svitavami jsme tedy zvládli prakticky bez zaváhání. Při pohledu na hráče za šachovnicemi však mám dojem, že není daleko doba, kdy se výsledky obrátí a budou nám oplácet několikaleté příkoří, kterým je častujeme. PĚT hráčů jejich základní sestavy jsou mladí hráči, kteří jsou na vzestupu.Nějak jsme  v Moravské Třebové zapomněli, že zestárneme a dravému mládí přestaneme jednou stačit! Je to opravdu vážné memento a je nejvyšší čas s tím něco udělat.

Ani příští zápas v Lanškrouně nebude snadný a varuji před přílišným optimizmem! A kdyby např. na 1. desce nastoupila jejich naděje Havelka, bylo by pro něj velkou odměnou a zkušeností zahrát si s (téměř) GM  Vojtou Plátem. Přál bych mu to.

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“

Průběžnou tabulku soutěže a podrobnosti o jednotlivých kolech si můžete prohlídnout  „Zde“

Napsat komentář