Soutěž družstev KP 2V – 4. kolo

TJ Lanškroun „B“ – TJ Slovan Moravská Třebová 2 ½  :  5 ½

Tak máme za sebou další překážku. Zápas jsme absolvovali s přehledem a potvrdili tak ošidnou roli favorita. A vítězství mohlo být ještě vyšší, jak pozorný čtenář zjistí z jednotlivých partií. Nesmí nás to ale ukolébat k nějakému podcenění dalších soupeřů. Každý z nich by nás mohl nemile překvapit!

1.šachovnice:  Solil Roman ( 1995F) – Kotva Milan (1996F)                   0  :  1

Bílý zahájil partii velmi extravagantně, zanedbal vývin a záhy stál hůře. Je ovšem škoda, že OBA hráči zapisovali partii tak, že od 12.tahu již nelze zápis rekonstruovat…….

2.šachovnice:  Krátký Josef (2020F) – Havelka Josef (1994F)                  1/2

Bezesporu nejlepšího hráče domácích dostal vtipně „na starost“ náš host, bývalý hráč Lanškrouna a kamarád černého. Takže se v jejich partii nedalo čekat nic jiného než remis. O to ovšem šlo a tomu také odpovídalo zahájení a průběh partie. Oba soupeři tak mohou být spokojeni, že neudělali žádnou chybu. :-))

3.šachovnice:  Vaculík Jakub (1756F) – Meleshko Andryi (1994F)          1/2

Bílý zahájil partii velmi skromně a s respektem k soupeři. Andryi sice nehrál nijak agresivně, jak jsme u něj byli dříve zvyklí, ale přesto rychle vyrovnal hru a pomalu získával výhodu. V závěru ale nereagoval přesně, dovolil bílému vyrovnat hru, vyměnit figury a partii již vyhrát prostě nešlo.

4.šachovnice:  Chvojka Antonín (1909F) – Paukert Ivo ( 1803)             0  :  1

I přes některé nepřesnosti Toník svého soupeře totálně přehrál. V okamžiku, kdy mu měl zasadit ránu z milosti, ale zahrál nepochopitelně slabý tah, přehlédl kombinaci černého a ztratil nejen výhodu, ale i pěšce. I přes tento handicap, byla ale střelcová koncovka remis. A opět: naprosto nepochopitelný tah střelcem do prázdna a následoval rychlý konec. Škoda této partie, ale bílý hraje až nepochopitelně rychle a z toho pramení hrubé chyby……

5.šachovnice:  Šebrle Jaroslav (1794) – Sojma Zdeněk (1834F)           0  :  1

Zajímavá partie, ale pouze tím, že bílý ve variantě Dvou jezdců v obraně udělal hrubou chybu již v 8.tahu (!!!), což v otevřených hrách znamená obvykle rychlý konec. Ne tak ovšem u Zdeňka, který v 8. tahu „něco“ viděl a tak nezahrál (pro jistotu) tvrdě a nechal soupeře ještě dalších 25. tahů žít. I když po celou dobu masáže neměl bílý k dispozici ani centimetr pověstného záchranného stébla.

6.šachovnice:  Grepl Pavel ( 1828F)  –  Šilar Ladislav (1835F)               1  :  0

V Dámském gambitu opomenul černý v 6. tahu vyměnit pěšce na c4, dal tak bílému tempo k posílení a stabilizaci středu. Pak už měl Pavel dostatek času k vyvíjení tlaku na soupeřovu pozici a černý neměl žádnou možnost protihry. Závěr byl pak rychlý. Dobrá práce Pavle.

7.šachovnice: Palla Stanislav (1803F) – Glöckner Jaromír (1834F)   0  :  1

Soupeř naprosto nepochopil pointu mého 3. tahu – reagoval šablonovitě a ztratil bez náhrady centrálního pěšce d4. Zbytek partie byl pouze věcí techniky. Holt v každé partii nemohu obětovat několik pěšců…. J))

8.šachovnice:  Endl Vlastimil (1609) – Kolomý Štěpán (1651F)            1/2

Proti svému mladému soupeři, který měl na kontě zatím 100% Vlastík  nijak neriskoval a když i černý se o nic nesnažil a sám nabídl remis, nabídku akceptoval. Oba hráči byli jistě spokojeni, protože zatím v soutěži neprohráli.

Touto výhrou jsme se dostali do čela tabulky a věřím, že tam budeme  s větším  náskokem i po 11.kole. Omlouvám se za zdržení reportu, ale předvánoční shon a spousta nevyřízených restů mi nedovolily podat zprávu dříve.

Přeji všem šťastné a spokojené Vánoce v  kruhu svých nejbližších, bohatou nadílku a jejich přežití bez žlučníkových záchvatů! :-))

Hodně štěstí v novém roce 2014 !!!

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“

Průběžnou tabulku soutěže a podrobnosti o jednotlivých kolech si můžete prohlídnout  „Zde“


2 komentáře: “Soutěž družstev KP 2V – 4. kolo”

  1. Tak a teď budu Jaromírovi trochu oponovat. Můj soupeř sice udělal v 8. tahu (Df3) chybu, ale dva otazníky bych mu nedával. Co dál hrát za černého? Hned e4 nejde a na výměnu dam na Dd4 se mi taky nechtělo. Tah v partii 8…Dc7 sice nebyl nejsilnější, ale držel napětí a chybné postavení dámy na f3 se muselo časem projevit 🙂
    I já přeji všem veselé Vánoce a v novém roce hodně pohody a klidu.

  2. Vzhledem k tomu, že šéf má vždycky pravdu musím (částečně) souhlasit. 😆 Df3 si opravdu nezasloužilo dva otázníky, ovšem jeden zcela jistě: 8. … e4 samozřejmě nebylo dobré, i když jsme si ti u partie chvíli mysleli, ale i Dc7 má své mouchy. Po 9.Sd3! Sg4 10. Dg3 by stál bílý lépe! Osobně by se mi líbilo 8. … Db6 s dalším Sc5…0-0 a Sb7. Ta baterie černých střelců a zanedbaný vývin bílého by asi kýžený výsledek přinesl. Takže to uzavřeme tím , že Df3 bylo slabší, ale nedávalo černému okamžitou výhru. Tu nenašel ani Fritz, ani Houdini.

Napsat komentář