Soutěž družstev KP 2V – 5. kolo

TJ Slovan Moravská Třebová – ŠK Ústí nad Orlicí „C“ 3 : 5

Při vší úctě k soupeřům z minulých kol, tohle měla být první vážnější zkouška zda máme, či nemáme na vyšší soutěž. A musím říct, že jsme v ní propadli jako družstvo na celé čáře. Věděli jsme, že ústečtí mladíci hrají bez jakéhokoliv respektu a bázně ze soupeřů, věděli jsme o jejich dvou, poměrně silných posilách, ale přesto to nemělo být tak velkým problémem, kdyby……

Kdyby každý, kdo potvrdí nominaci pro zápas, svůj slib také splnil. Bohužel  Vojta Plát v sobotu kolem 21. hodiny večer zavolal, že má „rýmu“ a nemůže hrát. Takže Zdeňkovi nezbývalo, než zavolat mně, že musím nastoupit, přestože jsem  ze zdravotních důvodů byl týden předem omluven. A nebylo vůbec lehké s  horečkou jet autem do Třebové a ještě hrát proti houževnatému soupeři skoro 5 hodin 85 tahů. Doporučoval bych kapitánovi, aby nominoval ke každému zápasu vždy ty hráče, kteří opravdu splní svůj slib a nastoupí, tedy využít spíše  IM Zdeňka Beila, Oldy Urbáška a v případe, že má volno, tak i  Pepy Krátkého. Bylo by opravdu směšné, aby skoro WM jel hrát zápas do Dolní Čermné.

Takže nyní jsme dostali vážné varování a pokud opravdu chceme postoupit, je nutné uvážlivě družstvo stavět a všechny ostatní zápasy vyhrát, navíc pokud možno s co nejvyšším rozdílem. Na konci může hrát roli třeba i jediná půlka!

1.šachovnice: Kotva Milan (1996F) – Netušil Jakub (1911F)                     1 : 0

Černý si vybral dost kuriózní variantu v Caro-Kannu a navíc ji sehrál velice nepřesně. Milan reagoval tak, jak se v podobných situacích má. Nesnažil se o nějaké násilné vyvrácení, ale vyvíjel logicky své figury a záhy získal jasně lepší hru. Jeho 11. tah g4 , byl ale bohužel až příliš optimistický, takže poskytl možnost soupeři nejen vyrovnat, ale získat i výhodu.Ten tuto možnost buď neviděl, nebo neznal základní ideu  a nezahrál 12. …f6 , s dalším e5. Pak už bílý svoji výhodu udržel a systematicky zvětšoval. A když eliminoval soupeřovy matové hrozby na 2. řadě, partii poměrně snadno vyhrál.

2.šachovnice: Jániš Petr (1826F) – Urbášek Oleg (2051F)                        1/2

Olda měl dlouhou herní pauzu a proto zřejmě nechtěl riskovat. Znám ho jako nekompromisního útočníka (však jsme taky spolu něco nahráli), ale v této partii mne překvapil až úzkostlivou snahou neudělat chybu. Druhé překvapení pak byla jeho krásná přítelkyně, která si pro něj po zápase přijela. 🙂

3.šachovnice:  Meleshko Andryi (1994F) – Hrobař Vlastimil (1937F)    0 : 1

V Caro-Kannu hraje bílými Andryi výhradně Panovův útok, ale černý použil variantu, která nemá dobrou pověst a se kterou se dnes už v praxi setkáme minimálně. Jak je vidět, jako moment překvapení ale slouží výtečně. Andryi hrál velmi nepřesně a černý záhy stál mnohem lépe. A i dále hrál velmi iniciativně, takže snahu bílého o udržení partie , věrný svému jménu rychle pohřbil.

4.šachovnice: Kubišta Ladislav (1743F) – Chvojka Antonín (1909F)    1 : 0

V sicilce si bílý vybral variantu se Sc4, tedy kdysi, v době Bobby Fishera,Velimiroviče,Najdorfa, Reshevského, Ólafssona a dalších šachových bohatýrů (o kterých dnes bohužel většina mladých hráčů nemá ani ponětí) snad nejpopulárnější pokračování bílého. I když ji nehrál přesně, Toník soupeře „mile“ překvapil, když proti jeho výstavbě použil své oblíbené d6 a e5, což ovšem bílému dalo okamžitě lepší hru. Tohle nebyl Svešnikov, ale děravý ementál! A bílý byl vlastně přinucen k zisku centrálního pěšce a tím k vyhrané pozici. A je  příznačné, že zápis partie je zcela zmatený již od 17.tahu a žádným způsobem nelze hru zrekonstruovat. Zejména, když soupeřův partiář ze stolu zmizel. Pozn. Ladislav Kubišta dodatečně partii poslal mailem a tak jsem ji doplnil (Sojma)

5.šachovnice:  Sojma Zdeněk (1834F) – Smola Jan (1852F)                  0 : 1

Varianta, kterou si Zdeněk vybral proti soupeřově Skandinávské obraně je nejen solidní, ale pro černého dost nebezpečná, vzhledem k předpokládané velké rochádě. Útok na ni sice Zdeněk okamžitě zahájil, ale při propočtu zřejmě přehlédl, že za obětovanou figuru sice získá slušnou hru i materiál, pokud by ovšem figura měla kudy utéci. Takto získal černý dvě figury za věž a nějakého pěšce, ale s výbornou souhrou figur, které bílé nemotorné věže nemohly konkurovat.

6.šachovnice: Kylar Pavel (1890F) – Grepl Pavel (1828F)                     0 : 1

Vypadá to, že Pavel se konečně chytil. Bílý hrál zahájení pasivně, takže Pavel brzy získal tlak na jeho pozici, vytvořil mu slabinu na c3, později získal kvalitu a  partii v klidu dovedl k vítězství. I když koncovka V+S : V+V skýtala jistá úskalí.

7.šachovnice: Glöckner Jaromír (1830F) – Mareš Petr (1698)                1/2

Partii jsem hrál jen z nouze s horečkou a TK 170/115, takže pouze na udržení. Pozice byla několikrát vyhraná, párkrát prohraná, totéž lze říci i o velice zajímavé koncovce, kde jsem nakonec dokázal, už v polospánku elementárně vyhranou věžovou koncovku, kterou by dokázaly vyhrát i děti, které mám v tréninku, pokazit a pouze remizovat. Můj soupeř správně partii po skončení charakterizoval slovy: „Na tuhle partii nebudeme asi ani jeden vzpomínat rádi…. „ A to říká vše.

8.šachovnice:  GlembekBohumír (1771F) – Endl Vlastimil (1609)        1 : 0

Tentokrát si Vlastík vybral svůj černý den a po několika pozičních chybách v zahájení rychle prohrál.

Takže máme co napravovat a zlepšovat! Příští kolo zajíždíme do Poličky, proti jejich mladým nadějím. POZOR!!! Ať nás nepřekvapí. Sám trénuji mládež a vím jak jsou soupeři mých „dětiček“ překvapeni, když je 13.letý chlapec rozdrtí v Evansově gambitu v 17.tazích, nebo když 11. letá dívenka převálcuje svého soupeře o 50 let staršího a o 250 bodů Ela silnějšího!

Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“

Průběžnou tabulku soutěže a podrobnosti o jednotlivých kolech si můžete prohlídnout  „Zde“

Jeden komentář: “Soutěž družstev KP 2V – 5. kolo”

Napsat komentář