Soutěž družstev KP 2V – 8. kolo

TJ Spartak Letohrad – TJ Slovan Moravská Třebová 3 1/2  :  4 1/2

První, co mne při hodnocení tohoto zápasu napadá, je slovo „zázrak“. Je opravdu zázrak, že jsme ho vyhráli a musíme jen poděkovat domácím, že naší nepochopitelné indispozice nevyužili. To, co se dělo na několika šachovnicích, bylo opravdu tristní.

1. šachovnice:  Mikyska Kamil (1865F) – IM Beil Zdeněk (2232F)          1/2

Netradičně zahájená Sicilka přešla do jakési odrůdy „Kalašnikova“, kterou bílý, sice s odřenýma ušima, ale celkem úspěšně, držel téměř vyrovnanou. Černý opomenul využít své možnosti ve střední hře, které by vedly k „přivyhrané“ partii a nepřesně odhadl koncovku těžkých figur. Tu bílý řešil na úrovni a svému soupeři odolával. Remis podepsali oba hráči už za rozhodnutého stavu zápasu. (Poznámky k této partii poskytl IM Beil – viz oddíl „partie“)

2.šachovnice:   Kotva Milan (1996F) – Lorenc Josef, ml. (1773F)         1 : 0

Tato partie rozhodla o výsledku zápasu a právě v ní se udál „zázrak“, o kterém píši v úvodu. Milan si vybral krotkou, dnes téměř nehranou variantu Španělky s tahem „d3“. I když jeho soupeř nereagoval přesně  získal bílý pouze malou poziční výhodu. Sice s útočnými možnostmi, ale nic více. Kolem 20. tahu se zdálo, že král černého je v silném ohrožení. Bílý pochopitelně chtěl soupeře udolat co nejdříve a pustil se do útoku, který ale kupodivu černý odrážel. Jenže své možnosti nevyužil a  tak ve 34. tahu došlo k postavení, kdy po bílého šachu jezdcem automaticky ustoupil králem, což vedlo k okamžité prohře. Kdyby se jen 5 vteřin rozhlédl a místo ústupu králem obětoval za toho jezdce dámu, mohl se bílý ihned vzdát, protože by mu nakonec zůstalo o figuru méně nebo by dostal mat. A zápas by skončil obráceně, vítězstvím domácích. Caissa je někdy velmi vrtkavá…..

3.šachovnice:   Janeček Václav (1811F) – Krátký Josef (2020F)           1/2

Bílý zahájil partii agresivně (Mora gambit), ale tentokrát se svými útočnými choutkami narazil. Pepa zajímavě převedl odmítnutý gambit do pozic, připomínajících variantu Svešnikova. Po výměně figur spěla věžovka k rychlému smírnému konci.

4.šachovnice:   Meleshko Andryi (1994F) – Papáček Miloš (1796F)     0 : 1

Těžko říct, kam se poděla Andrejova loňská forma, dravost, přesný propočet a pohoda. Skutečností zůstává, že letos se mu prostě nedaří. Můj názor je, že je přepracovaný. Těžko očekávat obvyklý výkon, když před zápasem musí trávit sobotní noci v zaměstnání a jde obětavě hrát po 2.hodinách spánku. A určitě i obavy o své blízké na Ukrajině mu ke klidu nepřidají. Jsem ale přesvědčen, že nakonec se vše v dobré obrátí a zase to bude ten obávaný šachový bijec. Tuto partii bohužel prohrál po několika hrubých chybách.

5.šachovnice:   Lorenc Adam (1633F) – Chvojka Antonín (1909F)         1/2

Nejmladší z rodu Lorenců zahájil partii na svůj věk velmi krotce a záhy se dostal do horší pozice. Černý ale lehkomyslně připustil výměnu několika lehkých figur a pozice se vyrovnala. Poté ale Toník obětoval pěšce, sice za jistý tlak na bílého krále, ale nakonec se ukázalo, že to nebylo korektní. Přesto mohl partii vyhrát, jenže připustil vazbu své věže a ztratil kvalitu…. Sice se nažil postavit pevnost (a postavil ji), jenže, jak ukázal Fritz i Houdini, pozici by při správné hře soupeře neudržel. Nezkušený soupeř si s ní ale nevěděl rady a tak partie skončila smírem.

6.šachovnice:   Sojma Zdeněk (1834F) – Sysr Pavel (1642)                     1/2

Tuhle partii si Zdeněk jistě za rámeček nedá. A jestli ano, tak pouze pro výstrahu! J Zahájení sehrál naprosto nelogicky a jen díky benevolentnosti a snad i respektu soupeře se nedostal do zcela prohrané pozice. Černý nabídl remis v postavení, kdy stál lépe.

7.šachovnice:   Maceška Bohumír (1821F) – Grepl Pavel (1828F)         1/2

Bílý odehrál 6 tahů a po agresivním 6. h4 (Alechin-Chatardův útok ve francouzské obr.) nabídl remis, což černý akceptoval….. prostě ani jeden z hráčů neudělal v partii chybu. J

8.šachovnice:   Glöckner Jaromír (1830F) – Lorenc Josef, st.               1 : 0

Opět jedna „komedie, plná omylů“…. Černý  na starou variantu ve francouzské reagoval špatně a i když jsem nehrál přesně, stál během několika tahů na prohru. Svým 12.tahem jsem připravil oběť dámy, spojený s postupem mého pěšce až na g7, ale když k tomu mělo dojít, tak jsem zapomněl, co jsem chtěl (ach ta stařecká skleróza) a dámou ustoupil. Sice jsem stejný plán realizoval o chvíli později, ale dojem jsem už pokazil. Mohla to být 15. tahová miniatura. Sice partie byla vyhraná, ale skýtala ještě možnosti chybovat. Na štěstí další „blikanec“ už nepřišel a tak jsem si alespoň vychutnal koncovku.

—————————————————————————————————————————————————

Sice jsme s obrovským štěstím tenhle zápas vyhráli, ale  nemohu se zbavit dojmu, že pokud tímto způsobem budeme hrát i zbývající zápasy, skončíme nakonec o skóre druzí…..  Takže: probuďme se a hrrrrrrr na ně! Ještě je čas!

PS) Omlouvám se za zpoždění, ale náhlý nával práce + onemocnění v rodině mi nedovolilo zpracovat hodnocení zápasu dříve.

  • Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“
  • Průběžnou tabulku soutěže a podrobnosti o jednotlivých kolech si můžete prohlídnout „Zde“

Napsat komentář