Soutěž družstev KP 2V – 9. kolo

Slovan Moravská Třebová – ŠK Ústí n.Orlicí „D“ 5 : 3

Opět jeden ze zajímavých zápasů s několika zápletkami. Někde nám byla Caissa nakloněna příznivě,¨jinde od nás svoji tvář odvrátila, takže celkový výsledek je asi spravedlivý. Mohli jsme vyhrát 6:2, ale i prohrát 3,5:4,5. Situace se neustále měnila a tipovat výsledek by bylo hodně odvážné. Až po 4.hodinách hry se vyjasnilo a šlo pouze o to, s  jakým skóre vyhrajeme.

1.šachovnice:  Kotva Milan (1996F) – Kameník David (1876F)                1 : 0

Partie je zcela unikátní tím, že první pěšec byl vyměněn až v 49. tahu. Něco takového jsem viděl poprvé ve své 65.-leté šachové praxi. Když se vyměnily všechny lehké figury a zbyly pouze dáma, věže a 16 pěšců, vypadalo to na jasnou remis. Bílý zkusil jedinou možnost a pustil se do průlomu na dám. křídle. Ale i poté, když se otevřely sloupce a-b-c, byla pozice jasně remízová. V časové tísni, kdy už se hrálo na praporky, a černému zbývaly vteřiny, se ale David Kameník dopustil osudové chyby a pustil si bílou věž do své pozice. Ta udělala místo i bílé dámě a byl konec. Vyhrály prostě silnější nervy….

2.šachovnice:   Kapoun Vít (1745F) – Krátký Josef ( 2020F)                     0 : 1

Rozdíl ve výkonnosti byl od počátku partie zřejmý. Bílý navíc nezvolil pro sehrané zahájené typický a ověřený postup, ale zahrál slaběji. A Pepa v takových situacích většinou nezaváhá. Stalo se to i v této partii a přes několik nevyužitých silnějších možností, dovedl partii spolehlivě k výhře.

3.šachovnice:  Meleshko Andryi (1994F) – Grundman Václav (1713F)    1/2

Ústecký mladík je velkou nadějí tamního šachu a svůj talent předvedl i v této partii. Zaváhal  (pro nás bohudík) jen v pozici mezi 17. a 20. tahem, kdy mohl získat jasně lepší hru s vyhlídkou na výhru. Andryi to neměl lehké , jako ostatně nikdo, ale asi sám nebude s remízou moc spokojený.

4.šachovnice:  Minařík Lubomír (1626F) – Chvojka Antonín (1909F)     1 : 0

Toník rozehrál partii solidně, i když dost šablonovitě. Bílý  mu ale v rozvíjení aktivity nijak nebránil, takže černý stál brzy lépe. Když ve 22.tahu obětoval zcela korektně kvalitu za pěšce, navíc s výhledem zisku minimálně dalších dvou pěšců, zdálo se, že partii brzy vyhraje. Jenže pak se projevila jeho trvalá a dlouhodobá slabina. Hrál zbytečně rychle, skoro jako v rapidu, bílý se zuby nehty bránil. Když černý nabídnul chybně soupeři okamžitou výhru , bílý ji neviděl a zahrál slaběji, Toník se mu okamžitě revanšoval a tak vlastně přinutil soupeře, aby získal vyhranou pozici. Jak poté ukázal Fritz, mohl koncovku s kvalitou méně ještě remizovat, jenže to by musel zvolit správný plán hry a ne to odblicat…. Škoda.

5.šachovnice:  Sojma Zdeněk (1834F) – John Petr (1624)                           1 : 0

Černý si ve Španělce zvolil Berlínskou variantu, která má pověst jako velice pevná a těžce průstřelná varianta. Jenže z ní znal 6 tahů a pak už jenom tápal a svoji pozici stále zhoršoval. Velmi brzy stál na prohru a navíc pak přehlédl jednotahový mat.

6.šachovnice:  Holásek Vojtěch (1599(F) – Grepl Pavel (1828F)                1 : 0

13.letý sympaťák z rodinného klanu Holásků sice v 7. tahu udělal hrubku a ztratil pěšce , nikoliv však hlavu. V 11.tahu nastražil svému silnému soupeři past, do které se Pavel naivně chytil. Místo aby se spokojil s pěšcem, uklidil svého krále do bezpečí a pak teprve kombinoval, vzal si dalšího – tentokrát již notně otráveného pěšce a ocitl se ve mlýnici kombinačního ohňostroje bílého. Další průběh partie byl už pouze v režii bílého, který hrál vše stejně, jak navrhoval v analýze Fritz! V závěru mohl ještě efektně obětovat věž, ale spokojil se s prozaickým matovým závěrem. Moc hezká partie, bohužel na úkor našeho hráče.

7.šachovnice:  Glöckner Jaromír (1830F) – Holásek Vít (1332)                 1/2

Další z mých – stále se množících „blikanců“. Jednak bylo zcela netaktické hrát variantu, kterou se tihle mladí chlapci učí  na tréninku jako jednu z prvních a jednak v té variantě pak hledat možnosti, jak soupeře zmást. Prostě hrál jsem naivně a soupeř mne pak málem vytrestal. Dostal jsem se do horší pozice a ať jsem dělal cokoliv, nemohl jsem se z toho vymotat. Díky Štěstěně  můj mladý soupeř neviděl v závěru vyhrávající manévr a pak už jsem snadno partii dovedl ke kýžené remíze. Poučení pro všechny: Nehrej něco, co jsi už dávno zapomněl a hrej jen to, co znáš. J

8.šachovnice:  Píše Jiří (1250) – Adámek Vladimír ( 1000)                        0 : 1

Vláďa se zřejmě rozhodl , že opraví současnou teorii zahájení a zahrál (dle jeho slov psychologicky) bizarní tahy a5 a h5. A kupodivu soupeř si nevěděl rady a nijak ho za to netrestal. Postupně pak černý získal lepší hru, s nádavkem dvou pěšců ve vežovce a partii bez problémů vyhrál. Takže po unikátu na 1. desce, unikátní zahájení i na desce č.8.

Takže po vítězství Ústí „C“ 6,5:1,5 se vše vyrovnalo a o pořadí v tabulce rozhoduje pouze vzájemný zápas. My hrajeme ještě s Dolní Čermnou a Č.Třebovou „B“ –  Ústí se Svitavami a Lanškrounem „B“, tedy určitě těžšími soupeři. Podcenit samozřejmě nelze nikoho a hodně bude záležet na tom , v jakých sestavách v posledních kolech družstva nastoupí. Taková Česká Třebová v kopletní sestavě není žádný med….. Takže zbývá jediné: Hrát a snažit se vyhrávat s co největším rozdílem. Zda se nám to podaří, ukáže zřejmě až poslední kolo.

  • Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“
  • Průběžnou tabulku soutěže a podrobnosti o jednotlivých kolech si můžete prohlídnout „Zde“

Napsat komentář