Soutěž družstev KP 2V – 10. kolo

Slovan Moravská Třebová – ŠK Dolní Čermná 6 : 2

V tomto zápase šlo pouze o to, jakým rozdílem vyhrajeme, abychom se utrhli od Ústí. Nastoupili jsme bez hostů. Nebylo to podceněním soupeřů, ale zaneprázdněním našich „zahraničních“ opor. Podařilo se nám vyhrát slušným rozdílem a dá se říct, že výhra mohla být ještě o bod vyšší, nebýt mého selhání. Bohužel mne postihl výpadek paměti, soustředění a možná i trochu přecenění pozice.

Příští kolo tedy rozhodne, jak jsem předpokládal a pokud se nestane nic nečekaného, věřím, že bude U Kavky veselo 🙂

1.šachovnice: Kotva Milan (1996F) – Merta Josef (1816F)                       1 : 0

Letos je Milan na 1.šachovnici jasně nejsilnějším hráčem celé soutěže a také to v každém zápase dokazuje. I v této partii získal ze zahájení malou, ale trvalou výhodu, kterou pak systematicky zvětšoval, až ke „konečnému řešení“ matovým útokem. Svému soupeři nedal v partii žádnou šanci.

2.šachovnice:  Merta Michal (1722F) – Meleshko Andryi (1994F)          0 : 1

Bez konkrétního plánu se šachová partie hrát nedá. O tom se bílý v této partii přesvědčil velice rychle. A když pak přehlédl jednoduchý taktický obrat černého, nezbylo mu, než  rozhodit neposlušné figurky po šachovnici. Ty ale za prohru opravdu nemohou!

3.šachovnice:  Chvojka Antonín (1909F) – Motl Ladislav (1651)             1/2

Černý hrál zahájení dosti nepřesně a tak Toník získal brzy výhodu, poté ještě pěšce, s vyhranou pozicí. Pokračoval ale velice netakticky a nesprávně, když přistoupil na generální výměny, po kterých mu sice pěšec navíc zůstal, ale všichni byli na královském křídle 4 proti 3 a za přítomnosti dam a hlavně nestejnobarevných pěšců se partie už vyhrát nedala.

4.šachovnice:  Slavíček Miroslav (1732F) – Sojma Zdeněk (1834F)         0 : 1

Neznalost zákona neomlouvá! To platí i ve vztahu k zákonům šachového zahájení. Jednoduchý trik v Cambridge-Springs variantě dámského gambitu bílý neviděl a ztratil již v 8.tahu figuru.To ho natolik konsternovalo, že po pár tazích nastavil ještě kvalitu a byl konec.

5.šachovnice:  Grepl Pavel (1828F) – Dostálek Vladimír (1608)               1 : 0

Pavel spustil na soupeře variantu 4.pěšců v Král.indické a nachytal černého na hruškách. Tato a podobné varianty se musí hrát oboustranně agresivně. Pasivní obrana nebo vyčkávání vede k obtížně bránitelným pozicím. A i když měl bílý několikrát lepší pokračování, soupeře zmáčknul. Pak mu ale několika opravdu měkkými tahy povolil uzdu a soupeř ožil. Ten dokonce mohl ohrozit i bílého krále. Při lavírování ale zapomněl, že i jeho král není příliš v bezpečí a bílý toho velice pěkným způsobem využil. Závěrečná pozice je opravdu zajímavá.

6.šachovnice:  Žídek Pavel (1633) – Glöckner Jaromír (1830F)               1 : 0

Moje nehorší partie za poslední dva roky. Při vší úctě k soupeři jsem partii prohrát opravdu neměl. Jenže: Když bílý brzy v zahájení ztratil pěšce a nabídl i druhého, nedocenil jsem možnosti jeho pozice. A bílý hrál jako z partesu (což mi potvrdil i Fritz a poté i Houdini) Když jsem v 16.tahu obětoval kvalitu, za kterou jsem měl pěšce a dvojici střelců, neviděl jsem obranné možnosti soupeře. Navíc můj 20.tah už dával převahu bílému. Pak už jsem hrál jakoby ve snu a vršil jsem chybu za chybou, až do trpkého konce. Bílý pak nekompromisně mých chyb využil a zaslouženě vyhrál.

7.šachovnice:  Endl Vlastimil (1609) – Seidl Pavel (1409)                          1/2

Už od prvních tahů bylo vidět, že soupeři mají vzájemný respekt a byli by oba spokojeni s nerozhodným výsledkem. Brzký smír tedy nebyl žádným překvapením.

8.šachovnice:  Dušek Josef (1448) – Adámek Vladimír (1000)                 0 : 1

První tahy v partii označil černý za „Moravskotřebovskou variantu Alechinovy obrany“. J  Bohužel, musím Vláďu zklamat. Tah 2.Jf6-g8 se hrál již v době, kdy on ještě nebyl na světě. Černý se tak pokouší ještě víc vylákat bílé pěšce a pak na ně zaútočit a oslabit je. Hrával tak slovenský mistr Július Kozma, ostravský mistr Foltys, častokrát tak hrál i pražský mistr a dlouholetý předseda Československého šachového svazu Jaroslav Šajtar, v zahraničí pak rumunský velmistr Ciocaltea, maďarský vm Barcza aj. Takže nic nového pod sluncem!

V pozici, která byla bílému zcela neznámá se  pomalu, ale jistě prosazoval černý. Po dlouhém manévrování se pak bílý dopustil chyby , ztratil pěšce a jeho pozice se rozsypala jako domeček z karet.

Nyní už zbývá pouze „maličkost“ – vyhrát v České Třebové minimálně 6:2, protože nelze předpokládat, že by Ústí porazilo Lanškroun 8:0. To je ale pouhá matematika. Reálně si myslím, že výhra 5:3 by měla stačit k postupu.

Pokud se to podaří, budeme se muset přes léto posílnit a zajistit si i kvalitní náhradníky. V KP I.  (jak jsme se už jednou přesvědčili) je to už opravdu o kvalitě!

  • Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“
  • Průběžnou tabulku soutěže a podrobnosti o jednotlivých kolech si můžete prohlídnout „Zde“

3 komentáře: “Soutěž družstev KP 2V – 10. kolo”

Napsat komentář