Soutěž družstev KP 2V – 11. kolo

Lokomotiva Česká Třebová „B“ – TJ Slovan Mor.Třebová 1/2 : 71/2

P O S T U P U J E M E   !!!

Poslední zápas soutěže se stal vyvrcholením naší letošní anabáze a zároveň přinesl i náš nejlepší výkon. Je ovšem pravdou, že kromě 8., tedy mé šachovnice, jsme měli teoreticky dost velkou převahu. Zvlášť, když jsme postavili 3 hosty, což ovšem soupeři museli očekávat. Bohužel nás, jako už po několikáté, zklamal Vojta Plát, který ve 4 hodiny ráno (!!!) poslal SMS, že nemůže přijet. Důvod je zřejmě všem, kdo ho znají,  jasný….. O to víc musíme poděkovat Olegovi Urbáškovi, který neváhal a v kritické situaci nás posílil, i když měl jistě na neděli jiné plány.

Zápas přinesl i několik zajímavostí. Zřejmě nejkurióznější je, že v družstvu Třebové byl rozdíl mezi nejstarším hráčem 78.letým panem Venclem a nejmladším 10.letým, nadějným Honzou Jirouškem, 68 let! Na 7.šach. byl rozdíl Elo 834 ve prospěch našeho hráče, na 8. skončila partie – po zralé úvaze, hodnocení pozice, situace a žízni nerozhodně po 8.tazích. Ještě bych mohl psát o váhových rozdílech, ale to by asi mé kamarády moc nepotěšilo. J

I když je to k soupeřům velmi kruté, lze říct, že výsledek odpovídá poměru sil na šachovnicích, takže naše vysoká výhra byla naprosto zasloužená. Po přehrání partií mi to jistě každý potvrdí.

1.šachovnice: Prax Ivo ( 1975F) – IM Beil Zdeněk ( 2232)                         0 : 1

Bílý už od zahájení hrál dosti pasivně a bez ambicí na nějaký překvapivý výsledek. Zdeněk snadno a rychle vyrovnal hru a i když se jeho soupeř snažil otupit jeho tlak výměnami, hra přešla do pro černého výhodnější koncovky. Výhodu pak Zdeněk přetavil v zisk pěšce a po překonání technických problémů v pozici, bez problémů partii vyhrál.

2.šachovnice:  Kotva Milan (1996F) – Pelcl Karel (1896F)                         1 : 0

Na Ruskou obranu černého reagoval Milan velice krotce, jenže černý, ke své škodě toho nijak nevyužil a naopak reagoval hodně nepřesně. Pokoušel se o jakousi protihru na dámském křídle, ale to byly jenom plané hrozby. Milan hrál v pohodě, jako letos celou sezónu, vše pokryl a sám se pustil do připraveného tvrdého útoku na černého krále. Partie končila jako poslední a bílý ji ukončil symbolicky krásnou obětí dámy, po které se soupeř ihned vzdal.

3.šachovnice:  Kovář Václav (1700) – Urbášek Oleg (2051F)                     0 : 1

Pro Olega to byla celkem snadná práce. Jeho soupeř mu již v 5. tahu dal tempo, takže rychle získal jasně lepší hru. Hrubka bílého v 17. tahu znamenala ztrátu figury  rychlý konec partie.

4.šachovnice:  Krátký Josef ( 2020F) – Vencl Jiří (1589)                            1 : 0

Ani Pepa si v partii moc nezahrál. Nejstarší hráč zápasu 78.letý (!!!) pan Vencl se sice snažil, ale rozdíl ve výkonnosti (i letech) byl příliš veliký. Před p. Venclem ale klobouk dolů – kdo z nás bude v takovém věku ještě schopen solidně hrát?

5.šachovnice:  Jasanský Karel (1735) – Meleshko Andryi (1994F)            0 : 1

Bílý zahájení nehrál dobře. Andryi mu vytvořil několik slabin a soustředěný tlak těžkých figur po středních sloupcích, spojený se sílou dvojice střelců bílou pozici zcela ochromil. Vedlo to k zisku pěšce, za několik tahů dalšího a bylo vymalováno.

6.šachovnice:  Chvojka Antonín (1909F) – Jiroušek Jan ( 1250)               1 : 0

10letý Jiroušek je velkou nadějí českotřebovského šachu. Jeho hra má logiku a je na ní vidět trenérská ruka Karla Petrželky. Já bych sice preferoval trochu více agresivity ve výběru zahájení, ale Karel zná jistě mentalitu svého svěřence lépe a určitě ho vede dobře. V partii se dopustil několika drobných pochybení, hlavně v situaci, kdy se měl tvrdě bránit, ale on se snažil pozici řešit nepodloženým protiútokem e5. Zkušený mazák, jakým je Toník, toho pak rychle využil k výhře.

7.šachovnice:  Tapušík Eduard (1000) – Sojma Zdeněk (1834F)              0 : 1

Určitě nejlehčí Zdeňkova výhra v celé soutěži. Jeho soupeř hrál opravdu naivně a rozdával figury jako na běžícím pásu. Mělo to ovšem výhodu v tom, že partie skončila velice brzy a mohli jsme Zdeňka vyslat jako „špióna“ do Lanškrouna, kde hráli naši největší konkurenti z Ústí n. Orl. Navíc se tam začínalo o hodinu později.

8.šachovnice:  Glöckner Jaromír (1830F) – Petrželka Karel (1884F)       1/2

Zahájil jsem, jako obvykle ostře, ovšem když jsem chtěl hrát 5.Sc4 s obětí pěšce, uvědomil jsem si, s kým hraju. Karel je ostřílený šachový koryfej, z korespondenčního šachu silně vyvinutým pudem sebezáchovy. Určitě by pěšce nevzal, a pokud ano, rychle ho s vyrovnáním vrátil. A na tahavé pozice s výhledem remizy v 80. tahu jsem chuť opravdu neměl. A jak se ukázalo, stejně uvažoval i můj soupeř, když po svém 8. tahu nabídl remis. Takže jsme si potřásli rukama a odešli si zavzpomínat na zlatá léta korespondenčního šachu, když jsme ještě byli mladí a krásní, do místní restaurace Beseda …  J

Takže jsme nakonec svoje snažení přes různá zaváhání v průběhu soutěže a někdy i s trochou štěstí dovedli ke zdárnému konci. Všichni hráči odváděli v rámci svých možností a schopností dobrou práci pro konečný úspěch. Hodnocení jistě provede naše vedení, tedy kapitán Pavel Grepl a Zdeněk Sojma.

Já bych ale vyzvedl Milana Kotvu, který nejen, že dosáhl vynikajícího bodového výsledku 9,5 bodu z 10.partií, ale i obsah jeho partií (až na jediné zaváhání v Letohradu) byl na vysoké úrovni. A jeho poslední partie v tomto kole, kterou završil krásnou obětí dámy, byla třešničkou na dortu.

Co nás čeká v KP I. už víme z naší minulé účasti. Bude to opravdu obrovský skok a pokud se nám nepodaří posílit družstvo alespoň o dva hráče s výkonností nad 2 – 2100 Elo, budeme to mít moc a moc těžké. Je na to čas ještě 5 měsíců.

Osobně děkuji všem, kdo mi posílali na mail připomínky, případně dotazy, či rady k uváděným partiím našeho družstva i k reportům o zápasech. Jsem rád, že tato moje práce nebyla zbytečná. Děkuji a jestli budeme živí a zdraví, na shledanou na podzim!

J.Glöckner

  • Partie ze zápasu si můžete přehrát v rubrice  „Partie“
  • Konečnou tabulku soutěže a podrobnosti o jednotlivých kolech si můžete prohlídnout „Zde“

Napsat komentář