Vojtěch Plát je šachistou roku 2016

Vojta Plát byl vyhlášen šachovým svazem ČR šachistou roku 2016. Toto významné ocenění dostal za velmi dobré výkony v uplynulém roce. Mezi jeho největší loňské úspěchy patřil zisk titulu mistra republiky v klasickém šachu na květnovém šampionátu v Ostravě a účast v reprezentačním týmu na šachové olympiádě v Baku.

Vojtův velký talent pro šachovou hru odhalil Karel Vícha, náš člen šachového oddílu a dlouholetý vedoucí šachového kroužku pod DDM Moravská Třebová. Vojta asi poprvé zazářil v roce 2003, kdy ve svých devíti letech vyhrál významný regionální mládežnický turnaj „Orlickou šachovnici“. Jeho prvním trenérem byl opět člen našeho oddílu Milan Kotva. Naučil ho nejen základy šachové hry, ale i velkou měrou se zasloužil, že tohoto mladíčka nasměroval na šachovou éru. Ve své věkové konkurenci neměl Vojta konkurenci, ale brzy se ukázalo, že pokud chce pomýšlet na ty nejvyšší šachové posty, musí se dostat mezi mládežnickou elitu. Odstěhoval se do Prostějova, kde začal sbírat své největší mládežnické šachové úspěchy. Stal se pětinásobným mistrem republiky v kategorii do 10,12 a 14 let. V roce 2004 získal titul mistr EU a v roce 2006 skončil druhý na mistrovství Evropy mládeže do 12 ti let. I v juniorských kategoriích získal mnoho významných úspěchů, začal hrát pravidelně extraligu družstev a zařadil se tak mezi českou šachovou elitu.

Když ve svých třinácti letech jednou vystupoval v zábavném pořadu „Uvolněte se prosím“, zeptal se ho moderátor pořadu Jan Kraus, kam to chce v šachu až dotáhnout. Vojta mu bez přemýšlení odpověděl, že se chce stát velmistrem.  V loňském roce se mu podařilo vyhrát v Olomouci uzavřený velmistrovský turnaj a uhrát si svou druhou GM normu. Je tak už jen krůček od toho, aby se jeho přání vyplnilo. Budeme mu tedy držet palce, aby tohoto významného titulu dosáhl co nejdříve a i náš šachový oddíl se tak mohl pyšnit tím, že dopomohl k tomu, aby v této zemi vyrostl další velmistr.

Napsat komentář