Soutěž družstev KP2.V – 1 kolo

TJ Sokol Horní Čermná – TJ Slovan Moravská Třebová     4 : 4

K zápasu jsme odjížděli jako jednoznačný favorit a měl být pro nás jenom příjemným tréninkem. Možná podvědomým podceněním soupeřů, možná i nerozehraností jsme ale naprosto nečekaně ztratili bod, když jsme klidně mohli i prohrát! Domácí většinou zaostávali v zahájení, ale pak bojovností a houževnatostí dokázali, při využití našich chyb (i velmi hrubých), dovést zápas k remize, ze které měli nelíčenou radost. Prostě se nám tenhle zápas hrubě nevydařil a stal se varováním do dalších bojů…..

1. šachovnice:  ing.Motl ( 1658) – Kotva (2066)     0 : 1

Milan se na výhru nečekaně nadřel, když soupeř stál od začátku pasivně a jen odrážel hrozby černého. Bohužel zápis partie je od 22.tahu nerozluštitelný. Budu se muset Milanovo písmo naučit…..

2. šachovnice:  Sojma (1964) – Cimprich (1576)    0 : 1

Zdeněk sice získal pěšce v zahájení, pak ale nepokračoval přesně a dovolil soupeři vybudovat velmi perspektivní pozici,obsazením sloupce „d“. Partii pak ukončil hrubkou a ztratil věž…..

3. šachovnice:  Šilar  ( 1570) –  Grepl  (1858)        1/2

Pavel nebyl ve své kůži a několik nevydařených tahů ho přivedlo na pokraj porážky. Nezkušený soupeř, pro kterého remis byla skoro jako výhra v pozici po 23.tahu vynutil remis opakováním tahů,ale mohl bez obav zesilovat tlak na oslabenou pozici černého krále v kombinací s postupem volného pěšce…..

4. šachovnice: Chvojka (1823) – Kalousek (1481)  1/2

Tonda nedokázal využít neznalost soupeře v zahájení a vůbec se nedostal ke své typické nátlakové a kombinační hře. Nakonec ztratil pěšce,kterého soupeř bohudík v koncovce nedokázal uplatnit….. Ani tuto partii nelze celou rekonstruovat – v zápise chybí několik tahů.

5. šachovnice:  Zahradník ( 1000) – Glöckner (1925)  1/2

Hrála se jako obyčejně po 1.e4 moje oblíbená Alechinova obr. A já jsem se nestačil divit,že soupeř bez Ela ovládá i jemnosti  varianty,kterou si vybral. Celou partii jsem stál jenom malinko lépe (snad 45:55%), ale soupeř vše viděl a hrozby odrážel. Proto jsem přešel do věžové koncovky, kde jsem si už věřil. Jenže ouha! I soupeř hrál koncovku dobře, viděl všechny mé finty,takže mi nezbylo než se skřípěním zubů dát partii za remis. Až po partii jsem se dozvěděl,že můj soupeř byl před 20.lety jedním z nejsilnějším hráčů v Žamberku a celou dobu šachy nehrál. A nastoupil zrovna na mne……

6. šachovnice: Meleshko (1000) – Vacek (1447)       1/2

Andrej se do soupeře od začátku pustil s vervou jemu vlastní, ale bohužel mnohdy nepřesně. V partii měl několik možností jak rychle vyhrát, ale zůstaly nevyužité. Remis podepsali oba hráči ve velmi zajímavé pozici s oboustrannými možnostmi, typickými pro věžové koncovky. Tuto partii okomentuji podrobně a uveřejním na našem webu. Je zajímavá oboustrannými možnostmi, typickými a poučnými chybami.Určitě vhodná pro analýzu.

7. šachovnice:  Šilar ( 1485) – Cedzo ( 1715 )            1/2

Ani Štěpán nepotěšil a zřejmě ani on nehrál v pohodě.Ve své oblíbení Francouzské obraně, kterou soupeř vůbec neuměl snadno získal pěšce za pár tahů druhého a pak už jen 30 dalších tahů pozici soustavně kazil, až nakonec své DVA pěšce ve věžovce ztratil a remizoval. Škoda. Více odvahy Štěpáne – umíš to!!! (Ani tuto partii nelze rekonstruovat – v zápise chybí několik tahů.)

8. šachovnice: Nečesánek (1000) – Havel (3.VT)     1/2

Bílý získal mnohem lepší pozici, kdy jeho soupeř měl slabiny na c7 a a6.Dá se říct,že partie byla vyhraná,ale slabá druhá polovina partie vše smazala,takže další remis.

Ztráta bodu s outsiderem je sice nepříjemná, ale nijak tragická. Až další zápasy ukáží, jestli letos můžeme pomýšlet na postup.k tomu ale musíme zlepšit výkon proti tomuto utkání nejméně o 150%. DOKÁŽEME TO !!!

Průběžné tabulky si lze prohlídout: v sekci turnaje .

Napsat komentář