Jak jsme dobývali Stříbrnou Litovelskou věž

Mladí šachisté z kroužku šachu DDM a TJ Slovan Moravská Třebová se vydali v sobotu 15.4. 2023 porovnat svoje dovednosti v královské hře se svými vrstevníky z Olomouckého kraje.

Několikanásobné zastoupení v jednotlivých kategoriích nám připomněl los prvních dvou kol. V prvním kole v kategorii HD12 nastoupil Vojta Šmehlík proti Elišce Horáčkové a v druhém kole kategorie HD10 Ondra Šesták proti Vojtovi Melkovi. Navíc v prvním kole zaváhal Honza Horáček a byl rád za zisk poloviny bodu, který mu v závěru velmi pomohl. Všichni naši hráči podlehli v prvním i druhém kole velmi hezké atmosféře přeplněného  Městského klubu v Litovli.

 O to radostnější byla v druhém kole vítězná partie Terky Berkové, která absolvovala svůj první turnaj. Tato výhra ji k překvapení nás všech vynesla mezi první desítku hráčů její kategorie a v třetím kole nastoupila na šachovnici s online přenosem. V tomto kole jsme měli na „onlajnech“ 4 hráče a hráčky.

Všichni naši hráči srdnatě bojovali ve všech kategoriích, zvláště trio Vojta Šmehlík, Eliška Horáčková a Honza Horáček hodně potrápilo olomoucké šachové naděje ve svých kategoriích. V  kategorii HD 10 se k Honzovi přidal i Ondřej Šesták, který neustále roste a sbírá cenné turnajové zkušenosti. V podobném duchu si zahrál i Vojta Melka, který se  přes  tréninkový výpadek držel velmi statečně.

V kategorii HD 14 Matyáš Daul odvedl svůj standardní výkon 3,5b/7p) podobný jízdě na  horské dráze a Daniel Polák na svém prvním tunaji poznával jak silní jsou „živí“ soupeři z jiného kraje.

Závěr turnaje byl velmi dramatický, vyrovnaný a  v závěrečném hodnocení rozhodoval každý získaný i ztracený půlbod. Vojta Šmehlík ve velmi dobrém finiši nakonec dosáhl na 4.místo. Škoda pokažené remízové pozice v jedné partii, která ho stála  lepší umístění. Honza Horáček po doslova infarktové partii a přehlednutí matu v předposledním kole, nakonec dosáhl umístěni na 3. místě v kategorii HD10. Za výborný výkon lze považovat i výsledek Ondry Šestáka (4b/7p), který držel se soupeři krok až do posledního kola.

V kategorii dívek do 12 let si Eliška Horáčková vybojovala cenná vítězství a 1.místo. Porazila v přímém souboji přebornici Olomouckého kraje a pokud by startovala za Olomoucký kraj, vybojovala by si přímý postup na MČR. Pravidla v pardubickém kraji jsou bohužel odlišná, a tak Elišku čeká ještě dlouhá cesta k vysněnému cíli.

  Výkony  ostatních dětí Terky Berkové ( 3body ze 7 partií), Vojty Melky (3b/7p.), Daniela Poláka (3b/7p)  lze považovat za příslib do budoucna, pokud je šachová hra bude nadále bavit a budou rozvíjet svoje schopnosti a dovednosti. Některé z našich dětí odjížděly z turnaje zdravě naštvané na své šachové schopnosti a bylo z nich cítit velké odhodlání do dalšího tréninku.

Z litovelských soubojů jsme tedy dovezli místo pohárů dvě malé nerezové Litovelské věže, které nám budou připomínat toto nádherné šachové klání.

Napsat komentář